Θέατρο | Νέα

«Μη Σκοτώνεις τη Μαμά» στο θέατρο Olvio 05 Οκτωβρίου 2018

H Ρέινα Σ. Εσκενάζυ «συστήνει» την παράσταση στο www.tospiro.net.

Την παράσταση «Μη Σκοτώνεις τη Μαμά» της Σαρλότ Κήτλυ παρουσιάζει η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία στο θέατρο OLVIO τη νέα σεζόν. Η μετάφραση είναι του Αλέξανδρου Κοέν, η σκηνοθεσία της Ρέινας Σ. Εσκενάζυ και πρωταγωνιστούν η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Ισιδώρα Δωροπούλου κι η Ελίνα Γιαννάκη.

Το έργο διατρέχει τα εξήντα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα μέσα από τις ιστορίες τεσσάρων γυναικών (γιαγιά, μητέρα, κόρη, εγγονή). Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψυχογράφημα των σχέσεων μητέρας – κόρης. Η μετ’ εμποδίων σχέση τους βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη και μοιραία για την εξέλιξη του ανθρώπου σχέση, όσο αυτή της μητέρας με το παιδί της.

Η Ρέινα Σ. Εσκενάζυ αναφέρει χαρακτηριστικά στο www.tospirto.net: «Η πολύπλοκη σχέση μητέρας και κόρης. Μια σχέση, που επηρεάζει καταλυτικά τις επιλογές μας στη ζωή. Ένα σύγχρονο ψυχογράφημα τεσσάρων γενεών γυναικών με σχέση αίματος - γιαγιά, μητέρα, κόρη και εγγονή - που συγκρούονται σε μια σχέση αγάπης και ζήλιας και μοιράζονται κρυμμένα μυστικά και βιώματα. Αλληλεπιδρούν μέσα στο πέρασμα του χρόνου, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι τη δεκαετία του ’80,σε ένα χώρο μαγικό, όπου δεν υπάρχει χρονολογική σειρά και όπου όλα μπορεί να συμβούν. Μεταφερόμαστε από το μέλλον στο παρελθόν και αντίστροφα. Η οπτική  της μητέρας απέναντι στη ζωή μοιραία επηρεάζει τα “θέλω” μας. Έρχονται στιγμές που έχουμε ανάγκη να ξαναγυρίσουμε και να ζητήσουμε καθοδήγηση ή ακόμα και επιβράβευση. Ένα παιδί για την μητέρα, είναι πάντα παιδί και αντίστοιχα είναι αναπόφευκτο τα παιδιά να ξεφύγουν από τα παιδικά τους βιώματα. Κάθε κόρη κουβαλάει την κοσμοθεωρία της μητέρας της. Ένα κομμάτι μας, παρά την εξέλιξη της γενιάς μας ,κουβαλάει την μνήμη ενός “πρέπει” και ενός “δεν πρέπει”  όπως το έχουμε βιώσει ως κόρες.  Με την μόνη διαφορά ότι κάθε νέα γενιά είναι ένα  βήμα πιο εξελιγμένη σε σχέση με την παλιά. Στη σχέση μητέρας-κόρης δεν αλλάζει ποτέ κάτι. Παραμένει πάντα μια σχέση αλληλεξάρτησης. Αυτό που αλλάζει είναι οι συνθήκες της εκάστοτε εποχής που επιδρούν στις τονικότητες αυτής της σχέσης. Η χειραφέτηση και η σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας, αλλάζει συμπεριφορές αλλά όχι την ουσία της σχέσης. Βιώνουν αναγνωρίσιμες από τον θεατή καταστάσεις, πότε δραματικές και πότε κωμικές, αλλά πάντα αληθινές».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν. Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σκηνικά - κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος. Κίνηση: Μόνικα Κολοκοτρώνη. Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ: Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Ελίνα Γιαννάκη

 

Info: Θέατρο Olvio. Από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 μέχρι την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Τετάρτη στις 18:30. Σάββατο και Κυριακή στις 21:15

Τospirto team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_personas_2_(c)_n.markou Personas: Προσωπογραφίες σε κυρτό κάτοπτρο από την ομάδα Πλεύσις Η παράσταση αναζητά συγγένειες και παραλληλίες με το έργο του ποιητή John Ashbery, τα γλυπτά του Juan Muñoz και τα πορτραίτα του Γιώργου Ρόρρη. Main_h_kyanh Η ομάδα Νοσταλγία εμπνέεται από την Μαίρη Σέλλεϋ Η Κυανή είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης που παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για τον «ρομαντικό έρωτα». Main_slider Οι «Όρνιθες» στις καλύτερες παραστάσεις του 2018 στην Αμερική Το Vulture συμπεριέλαβε την παράσταση στη 10άδα των καλύτερων παραγωγών που παίχτηκαν στην Αμερική το 2018. Main_slider Τα βίντεο του Φεστιβάλ Αθηνών για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2019 Η FedHATTA έχει ήδη αναρτήσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019 στην ιστοσελίδα της. Main_frosyni_1bs_new_orizontia Δίνοντας σάρκα κι οστά στην Κυρά «Φροσύνη» Τη σκηνοθεσία του μονολόγου συνυπογράφουν ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο συγγραφέας του έργου. Main_a_number_photo_by_%c2%a9_karol_jarek_(4) «Ένας Αριθμός» για τον Λ. Κακούρη και τον Ε. Λιάτσο Στο Bios από τις 21 Ιανουαρίου.
#load_content_with_ajax