ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Νέα

Ο Τζόαν Παντάν ανακαλύπτει την Αμερική στο Μπάγκειον 15 Οκτωβρίου 2018

Οι Ginger Creepers μιλούν στο www.tospirto.net.

Ο Τζόαν Παντάν είναι ένας κατεργάρης νεαρός, ο οποίος κρύβεται σε ένα καράβι στο τελευταίο ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου για την Αμερική, προκειμένου να γλιτώσει από την Ιερά Εξέταση. Αφού φτάσει στον Νέο Κόσμο, περνάει από πολυάριθμες περιπέτειες, ώσπου καταλήγει να γοητεύεται από την κουλτούρα των ιθαγενών Ινδιάνων και εν τέλει να γίνεται μέλος τους.

Οι Ginger Creepers (Χρ. Καπενής-Γρ. Χατζάκης) επιστρέφουν– αυτήν τη φορά στο ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια- για να παρουσιάσουν τη νέα τους παράσταση πάνω στο ανατρεπτικό κείμενο του Ντάριο Φο "Τζόαν Παντάν και η ανακάλυψη της Αμερικής". Μέσα από την οπτική τους, όπου η προσωπική διαδικασία αναζήτησης αποτελεί κύριο μέρος του αποτελέσματος, παρουσιάζουν ένα πολύπλευρο ταξίδι, που μπορεί να είναι από την Ισπανία προς τον Νέο Κόσμο, από την σημερινή κοινωνία προς την Αμερική των Ινδιάνων, ή από ένα άτομο προς ένα άλλο. Μέσα από το καυστικό χιούμορ του νομπελίστα συγγραφέα, δημιουργούν ένα σύστημα προσωπικών και οικουμενικών αποικιών. 

Ο Γρηγόρης Χατζάκης και ο Χρήστος Καπενής αναφέορυν χαρακτηριστικά στο www.tospirto.net: «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τους Ginger Creepers Theater Band μάλλον από ένστικτο περισσότερο παρά από κάποια συγκεκριμένη πρόθεση. Όχι ότι δεν υπήρχε, αλλά η ουσία αυτού που αποσκοπούμε δεν είναι η δημιουργία μίας παράστασης. Γιατί κάπως έτσι προέκυψε, από κουβέντες γύρω από την πρώτη μας παράσταση. Καταλάβαμε ότι η λειτουργία μας είχε μια δική της μουσικότητα. Χρησιμοποιούμε τον όρο καταχρηστικά για να εξηγήσουμε πώς εννοούμε το "θεατρική μπάντα". Δεν έχει να κάνει με την όποια χρήση οργάνων... οι γνώσεις μας φτάνουν μέχρι το ρυθμικό χτύπημα των χεριών. Έχει να κάνει με τη λειτουργία μιας μπάντας, το πώς τζαμάρει, το πώς δοκιμάζεται, πώς επαναπροσδιορίζεται. Αλλά το κυριότερο είναι πως στο θέατρο, ως επί το πλείστον, οι ομάδες που δημιουργούνται, παλεύουν για να διατηρήσουν μία ταυτότητα, ενώ εμείς στοχεύουμε ακριβώς στο να αμφισβητούμε την ταυτότητά μας, προσωπική ή ομαδική. Προσπαθούμε να τραβάμε ο ένας τον άλλον έξω από αυτό που ορίζουμε ως δεδομένο. Ξεκινάμε με μια ιδέα που μας ενθουσιάζει, για να έχουμε ένα καλό υλικό να αναιρέσουμε στην πορεία. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να διαχωρίσουμε την διαπροσωπική σχέση από την επαγγελματική στη διαδικασία της δουλειάς. Αντιθέτως, προσπαθούμε το αποτέλεσμα να τροφοδοτείται και από τις δύο ισάξια. Πράγματα που μας κινητοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο στην καθημερινότητά μας, είτε μας προβληματίζουν είτε μας κάνουν να γελάμε, θεωρούμε αυτονόητο και με έναν τρόπο έντιμο, να εντάσσονται στο τελικό αποτέλεσμα, εφόσον απώτερος στόχος είναι να μοιραστούμε έναν κόσμο με το κοινό και όχι να τους ορίζουμε ως παρατηρητές ενός θεάματος. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε. Κάποιο περιστατικό στο δρόμο ή την επικαιρότητα, βιβλία που διαβάζουμε, ταινίες, εκπομπές, μια αστεία σκέψη υπό την επήρεια αλκοόλ... Είχαμε κολλήσει τελευταία με βιντεάκια από το Ουράνιο Τόξο, την παιδική εκπομπή της ΕΡΤ. Δεν μπορεί να μην αναφέρονταν στην παράσταση. Όχι από κάποια ανάγκη να εντάξουμε εσωτερικά μας αστεία, αλλά γιατί δεν μπορεί να είμαστε ειλικρινείς, χωρίς όλα αυτά που οικειοποιούμαστε στη διαδικασία.

Φυσικά, σε όλο αυτό, δεν είμαστε μόνοι. Στην ομάδα υπάρχουν και είναι συνυπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος, η εικαστικός και σκηνογράφος Ζωή Αρβανίτη, ο μουσικός Βύρων Κατρίτσης, ο υπεύθυνος επί των γραφιστικών Michelangelo Bevilacqua, η βοηθός σκηνοθέτη Κική Μπαρμπαβασίλογλου.

Η νέα μας δουλειά, Τζόαν Παντάν & οι Θλιμμένοι Τροπικοί, με βασικές πηγές τον Ντάριο Φο και τον εθνογράφο Κλοντ Λέβι-Στρος, είναι ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ, που διαμορφώνεται σε τρία στάδια. Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ είναι η διαδικασία των προβών, το δεύτερο η παράσταση με την παρουσία των θεατών και το τρίτο μετά το πέρας των παραστάσεων... Αλλά ελπίζουμε πως όλα θα ξεκαθαριστούν στο Μπάγκειον, από τις 15 Οκτωβρίου. Έχουμε πολύ μεγάλη ανυπομονησία να το μοιραστούμε.»

Συντελεστές: Σύλληψη/Μετάφραση/Διασκευή: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής-Γρ. Χατζάκης). Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης. Τραγούδι Παράστασης: Blaine L. Reininger (Tuxedomoon). Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη. Κοστούμι: Lila Nova. Σχεδιασμός Ήχου: Βύρων Κατρίτσης. Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου. Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης. 

Ερμηνεύει ο Χρήστος Καπενής

Πληροφορίες: Παραστάσεις: Από 15 Οκτωβρίου. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα – Τρίτη στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Προτεινόμενη Εθελοντική Συνεισφορά: 10 €. Ξενοδοχείο Μπάγκειον. • ΔΩΜΑΤΙΟ 1510 • Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα. 

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_fpg_7886_hr_name Η Βίκυ Αδάμου, ο Χρήστος Καπενής και η «Λήθη» του Δημητριάδη Στην Αγγλικανική Εκκλησία “Άγιος Παύλος”. Main_%ce%a4%ce%9f_%ce%98%ce%91%ce%a5%ce%9c%ce%91_%ce%a4%ce%97%ce%a3_%ce%91%ce%9d%ce%9d%ce%a5_%ce%a3%ce%91%ce%9b%ce%99%ce%92%ce%91%ce%9d_2 «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στο Μεταξουργείο Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. Main_talkingheads_4__tasosvrettos «Talking Heads» από τον Βαγγέλη Παπαδάκη με την Πηνελόπη Σταυροπούλου Στο Θέατρο 104 από τις 25 Οκτωβρίου 2019. Main_photo_cowboy_%ce%93%ce%99%ce%91_%ce%94.%ce%a4. Ο Γιάννης Φέρτης είναι ένας αληθινός... κάουμπόι Σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα. Main__gou3673_(4) «Το Τελευταίο Όνειρο της 'Εμιλυ Ντίκινσον» στο 104 Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Φίλιππας. Main_the_children_%ce%97%ce%98%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%9f%ce%99_1 Λουιζίδου, Σκιαδαρέσης, Σταθακοπούλου είναι τα «Παιδιά« Σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.
#load_content_with_ajax