ΠΕΜΠΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θέατρο | Νέα

Τι κοινό έχει το avatar με τον Προμηθέα; 09 Οκτωβρίου 2018

Η Medea Electronique επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέου τύπου δραματουργία

Ο μύθος και η τεχνική. Το αρχαίο δράμα και η ψηφιακή κουλτούρα. Η δύναμη της ποίησης, του λόγου, της φωνής, της σωματικότητας, πώς συνδιαλέγονται με τα ψηφία και τους ονειρικούς κόσμους που μπορούν να κατασκευάζουν; Το κατεπείγον της επιστροφής στις μεγάλες αφηγήσεις, μέσα από νέες μεθοδολογίες και νέες δραματουργίες πραγματεύεται το καλλιτεχνικό κι ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα και Ψηφιακή εποχή Tragedy 2.0_ Athens 2018» που λαμβάνει χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως τις 18 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα σε ερωτήματα «τι κοινό έχει το avatar με τα αρχαία προσωπεία», «τα high definition μικρόφωνα με τις μάσκες», «το τεχνολογικό θραύσμα με τον ποιητικό κόσμο», ζωντανεύει ένας Προμηθέας, ντυμένος στα λευκά, ο οποίος θέτει το δικό του ερώτημα: «μήπως η ψηφιακή τεχνολογία είναι η Προμηθεϊκή φωτιά (;)». Όπου ως φωτιά-τεχνολογία εμφανίζονται η μουσική, η ποίηση, το σώμα του χορευτή η ψηφιακή διαδραστική τεχνολογία. Όλα αυτά στην παράσταση «Προμηθέια» της κολεκτίβας Medea Electronique, μια παράσταση παρτιτούρα, με τη σύμπραξη της γαλλικής ομάδας χορού Cie Sébastien Perrault, καθώς και με τον μπασοβαρύτονο Μάριο Σαραντίδη (παραστάσεις 10, 11, 12 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο).

Μπορεί η τεχνολογία να είναι ποιητική; Μπορεί να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του θεατή; Οι θεοί, τα υπερφυσικά όντα, η μοίρα, η ύβρις, συναντιούνται με τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα και με την επαυξημένη πραγματικότητα, τα cyborgs, το βίντεο σε πραγματικό χρόνο, τον υπολογιστικά επεξεργασμένο ήχο. Ο Προμηθέας είναι πλέον ελεύθερος και περιπλανιέται. Οι θεοί έχουν πεθάνει. Αφού έδωσε τη φωτιά-τεχνολογία στους ανθρώπους, αφού φυλακίστηκε στον βράχο, τους παρατηρεί: με τη φωτιά επιχειρούν να ζήσουν καλά, να υπερβούν τα όρια, να φτάσουν στο παρεπέρα. Νιώθουν παντοδύναμοι. Είναι παίκτες και παίχνια, και το παιχνίδι του κόσμου συνεχίζεται.

Η παράσταση οδηγείται από τις μουσικές συνθέσεις (Μανώλης Μανουσάκης, Δημήτρης Τίγκας, Guido de Flaviis), τα ηχοτοπία και τους αυτοσαχεδιασμούς των μουσικών, του λυρικού τραγουδιστή και των χορευτών επί σκηνής. Το video mapping, τα live visuals, το live electronics και η διάδραση ήχου-εικόνας-σώματος ως άλλος ραψωδός υφαίνουν την ιστορία. Νήμα το ανθρώπινο σώμα, αφού οι τρεις χορευτές δεν φέρουν μία μοναδική ταυτότητα καθώς ενσαρκώνουν τόσο τον Προμηθέα όσο και τη φωτιά και τον άνθρωπο. Περνούν από τη μια ταυτότητα στην άλλη, συλλογικά ή ατομικά. Και φυσικά ο λόγος παρών: «Μιλώ σημαίνει ανοίγω το στόμα μου κι επιτίθεμαι στον κόσμο, δαγκώνω». «Ο λόγος δεν ονομάζει. Καλεί». «Ο χώρος δεν ορίζεται. Το χάος παραμένει», σε δραματουργία Αγγελικής Πούλου, με αποσπάσματα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, «Πέδρο Πάραμο» του Juan Rulfo, «Μπροστά στο λόγο» του Valere Novarina και  στίχους των ποιητών Νίκου Καρούζου και Γιάννη Στίγκα.

Παράλληλα με την παράσταση και στο πλαίσιο του φόρουμ πραγματοποιείται η έκθεση «Προμηθέας 2», στην οποία συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτά, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, δρώμενα και video art, σε επιμέλεια Καλλιόπης Λιαδή. «Ξεκινώντας από τη φωτιά ως αρχετυπικό σύμβολο του πολιτισμού, οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα αναζητώντας σύγχρονες, προμηθεϊκής φύσης φιγούρες ή νοήματα συχνά στην εποχή του διαδικτύου. Μέσα από ταέργατους προκύπτουν ζητήματα ερπανάστασης, ελευθερίας, αυτοτιμωρίας και αυτοκαταστροφής, γνώσης και (υπερ)πληροφόρησης, διαχείρησης της τεχνολογίας και του διαδικτύου» σχολιάζει η ιστορικός τέχνης, Νικόλ Λεβέντη. 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασιλική Αντωνοπούλου, Κατερίνα Αντωνοπούλου, Χρύσα Βαλσαμάκη, Σίμης Γκατένιο, Νίκος Γιαβρόπουλος, Δήμητρα Δημοπούλου, Αγγελική Δουβέρη, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Εύα Καλογηροπούλου, Νατάσσα Κοτσάμπαση, Μάρω Κουρή, Δήμητρα Κουστερίδου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μαρίνα Μαλτέζου, Αντρέας Μαράτος, Αναστάσης Παναγής Μελέτης, Αίμη Μελετίου, Ελένη Μουζακίτη, Νίκος Μόσχος, Μάρια Μπαχά, Στράτος Μπιχάκης, Μάρκος Μπλάτσιος, Ισμήνη Μπονάτσου, Κώστας Ντάφλος, Αγγελική Ξηροκώστα, Νίκος Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παπαδουλή, Μαρία Πάστρα, Μάριος Παύλου, Άντα Πετρανάκη, Μαρία Σεβαστάκη, Φοίβος Σοφικίτης, Μάρθα Τσιάρα, Βούλα Φερεντίνου, Θοδωρής Χρυσικός (διάρκεια έκθεσης έως 18/10).

Αντιγόνη Καράλη

Info

10 Οκτωβρίου 2018
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλ.: 210-3418550
Εως 12 Οκτωβρίου 2018. 21.00 Είσοδος ελεύθερη – απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 210 3418550 & 210 3418579

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Οι «Όρνιθες» στις καλύτερες παραστάσεις του 2018 στην Αμερική Το Vulture συμπεριέλαβε την παράσταση στη 10άδα των καλύτερων παραγωγών που παίχτηκαν στην Αμερική το 2018. Main_slider Τα βίντεο του Φεστιβάλ Αθηνών για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2019 Η FedHATTA έχει ήδη αναρτήσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019 στην ιστοσελίδα της. Main_frosyni_1bs_new_orizontia Δίνοντας σάρκα κι οστά στην Κυρά «Φροσύνη» Τη σκηνοθεσία του μονολόγου συνυπογράφουν ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο συγγραφέας του έργου. Main_a_number_photo_by_%c2%a9_karol_jarek_(4) «Ένας Αριθμός» για τον Λ. Κακούρη και τον Ε. Λιάτσο Στο Bios από τις 21 Ιανουαρίου. Main_gia_5417 Τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» στο σανίδι Ο Γιάννης Βούρος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "Dream Story". Main_image1 Ο Γρηγόρης Χατζάκης και οι «Δανειστές» Το έργο τοποθετείται στο αφιλόξενο περιβάλλον της ιστορίας των Σουηδών εξερευνητών.
#load_content_with_ajax