ΠΕΜΠΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Νέα

Karaoke Night: Μια performance για όλα αυτά που φέρνουν μαζί τους τα τραγούδια 05 Οκτωβρίου 2018

Η Όλγα Ποζέλη, η ψυχή της ομάδας θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ μιλά στο www.tospirto.net

Είστε έτοιμοι να βιώσετε ένα εντελώς ξεχωριστό Karaoke Night; Από τις 20 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή η ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ στήνει στη σκηνή του θεάτρου «Φούρνος» μία performance γεμάτη εικόνες, μνήμες, λόγια, συνθήματα και φυσικά… τραγούδια.

Από την μεταπολίτευση μέχρι την δεκαετία του '90. Eurovision, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, Πάριος, Κανελλίδου, Leonard Cohen, Stevie Wonder, Θεοδωράκης. Σουρής, καλιαρντά, ένα κήρυγμα, ένα πολιτικό μήνυμα, καυγάδες ζευγαριών, βρισιές στο γήπεδο, ερωτικές εξομολογήσεις… Όλα έχουν τη θέση τους σε αυτό το ανατρεπτικό “Karaoke Night” που φιλοδοξεί να ανασύρει μνήμες, να διηγηθεί κάτι από την κοινή μας ιστορία και να μας φέρει πιο κοντά. Γιατί υπάρχουν και οι φορές που τραγουδάμε συνειδητά. Για όλα εκείνα που ζήσαμε, είδαμε κι ακούσαμε.

Η Όλγα Ποζέλη, η ψυχή της ομάδας θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, που εμπνεύστηκε το “Karaoke Night” και παίζει σε αυτό μαζί με τον Λάμπρο Παπαγεωργίου, μιλάει στο www.tospirto.net για τη διαδραστική και άκρως διασκεδαστική αυτή performance, αλλά και για την ανάγκη όλων μας να συνυπάρχουμε.

Τι ακριβώς είναι το Karaoke Night;
Είναι μία performance, μέσα από την οποία θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε κάτι από την κοινή μας ιστορία. Εκτός από τα τραγούδια, η δική μας εκδοχή θα έχει εμβόλιμες και εικόνες της συλλογικής μας ταυτότητας: λόγους πολιτικών, συνεντεύξεις διάσημων ή απλών ανθρώπων, εικόνες ομάδων που κινούνται και δρουν μαζί, όπως διαδηλώσεις, ήχοι από συνθήματα, χορογραφίες από μιούζικαλ που όλοι έχουμε χορέψει…

Και οι δύο ηθοποιοί πώς παίρνουν μέρος σε όλο αυτό;
Εγώ και ο Λάμπρος θα βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια οθόνη, που θα προβάλλει όλα τα παραπάνω. Θα έχουμε μπροστά μας μικρόφωνα και θα εκτελούμε αρχικά τα φωνητικά - είτε αυτό είναι τραγούδι είτε λόγος - με τελικό σκοπό να ενθαρρύνουμε τους θεατές να πάρουν το μικρόφωνο στα χέρια τους και να συμμετέχουν ισότιμα. Το να τραγουδάμε μαζί με τον τραγουδιστή του ραδιοφώνου πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου, στο ντους, κρατώντας μια βούρτσα μπροστά από έναν καθρέφτη, είναι κάτι πολύ γνώριμο σε όλους μας. Κι αυτό μαρτυρά την ανάγκη του ανθρώπου να τραγουδήσει, να εκφραστεί. Μια ανάγκη που πάει πολύ πίσω, σε μια μακρινή εποχή, όταν όλοι τραγουδούσαν τη συλλογική τους ιστορία, καθισμένοι γύρω από μια φωτιά, βαθιά μέσα σε μια σπηλιά.

Αυτή τη συλλογική μνήμη λοιπόν επιθυμεί να ανασύρει το Karaoke Night;
Ακριβώς. Ο Maurice Halbwachs φέρνει ένα πολύ ωραίο παράδειγμα: Όταν συναντάμε έναν φίλο, που έχουμε να δούμε χρόνια, στην αρχή δυσκολευόμαστε να ξανασυνδεθούμε. Και μετά θυμόμαστε ένα περιστατικό, κάτι που μας συνέβη όταν ήμασταν μαζί - ευχάριστο ή δυσάρεστο. Και ξαφνικά, το γεγονός αποκτά ακρίβεια και λεπτομέρειες. Ξαναζούμε το παρελθόν πιο έντονα, μόνο και μόνο γιατί το μοιραστήκαμε με κάποιον άλλον, το ξανακοιτάξαμε μέσα από τα μάτια του. Πολλές φορές το γεγονός αυτό έχει σαν φόντο ένα τραγούδι. Το τραγούδι έχει αυτήν την μαγική ικανότητα να κουβαλάει μαζί του μνήμες.

Πόσο σημαντική θεωρείτε ότι είναι η διάδραση θεατή και ηθοποιού στο θέατρο;
Πιστεύω ότι ο σαφής και αγεφύρωτος διαχωρισμός μεταξύ θεατή και ηθοποιού εμποδίζει και τους δύο να αισθανθούν ότι ανήκουν σε μία κοινότητα και να βιώσουν από κοινού την ίδια θεατρική εμπειρία. Στη ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, την ομάδα θεάτρου που έχω ιδρύσει από το 1999 και τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με αυτό που ονομάζουμε «θέατρο της επινόησης», δεν θέλουμε τον ηθοποιό στη σκηνή και τον θεατή στην πλατεία βυθισμένο στον κόσμο της μυθοπλασίας και της θεατρικής ψευδαίσθησης. Θέλουμε ο θεατής να μην χάνει την αίσθηση του παρόντα χρόνου και τόπου. Ο ηθοποιός στην σκηνή μπορεί μεν να υποδύεται έναν χαρακτήρα ή και πολλούς, δεν παύει όμως ποτέ να παραμένει ηθοποιός. Ο δε θεατής, παράλληλα με την συναισθηματική του συμμετοχή στα δρώμενα, διατηρεί πλήρη συνείδηση της δικής του ενεργής παρουσίας ως αποδέκτη του θεατρικού γεγονότος.

Tospirto Team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_fpg_7886_hr_name Η Βίκυ Αδάμου, ο Χρήστος Καπενής και η «Λήθη» του Δημητριάδη Στην Αγγλικανική Εκκλησία “Άγιος Παύλος”. Main_%ce%a4%ce%9f_%ce%98%ce%91%ce%a5%ce%9c%ce%91_%ce%a4%ce%97%ce%a3_%ce%91%ce%9d%ce%9d%ce%a5_%ce%a3%ce%91%ce%9b%ce%99%ce%92%ce%91%ce%9d_2 «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στο Μεταξουργείο Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. Main_talkingheads_4__tasosvrettos «Talking Heads» από τον Βαγγέλη Παπαδάκη με την Πηνελόπη Σταυροπούλου Στο Θέατρο 104 από τις 25 Οκτωβρίου 2019. Main_photo_cowboy_%ce%93%ce%99%ce%91_%ce%94.%ce%a4. Ο Γιάννης Φέρτης είναι ένας αληθινός... κάουμπόι Σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα. Main__gou3673_(4) «Το Τελευταίο Όνειρο της 'Εμιλυ Ντίκινσον» στο 104 Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Φίλιππας. Main_the_children_%ce%97%ce%98%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%9f%ce%99_1 Λουιζίδου, Σκιαδαρέσης, Σταθακοπούλου είναι τα «Παιδιά« Σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.
#load_content_with_ajax