Θέατρο | Νέα

Τα 6 ΟΧΙ του θεάτρου 05 Δεκεμβρίου 2018

Συγκεντρώσαμε κάποια από αυτά που μας ενοχλούν αφάνταστα στο θέατρο.

Το θέατρο είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές μορφές διασκέδασης. Ο ζωντανός και αμφίδρομος χαρακτήρας του είναι από τα στοιχεία που το καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικό σε τόσο πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό ακριβώς, δηλαδή η αμφίδρομη ζωντανή σχέση μεταξύ όχι μόνον των ανθρώπων που βρίσκονται επί σκηνής, αλλά και ανάμεσα σε κοινό και ηθοποιούς, είναι και πηγή πολλών προβλημάτων. Εμείς σας παρουσιάζουμε αυτά που μας ενοχλούν.

  1. Δεν σκοτεινιάζει ποτέ πια εντελώς μέσα σε μια θεατρική αίθουσα. Πλέον δε σκοτεινιάζει ποτέ σε μια αίθουσα θεάτρου. Είτε όταν σηκώνεται η αυλαία, είτε όταν πέφτει, είτε όταν το επιβάλλει η σκηνοθεσία. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα τσεκάρουν το κινητό τους, θα δουν την ώρα, τα νέα κτλ… Αποσυνδεθείτε από τα κινητά σας, όταν πηγαίνετε στο θέατρο. Είναι μια καλή ευκαιρία!
  2. Δεν υπάρχει πρόγραμμα της παράστασης. Είναι κατανοητό ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και το θέατρο, παντοιοτρόπως. Ως λογικό (; ) αποτέλεσμα, τα περισσότερα θεατρικά σχήματα έχουν καταργήσει εντελώς οποιοδήποτε ενημερωτικό φυλλάδιο, πρόγραμμα, δίπτυχο. Πρόκειται για τεράστιο λάθος, καθώς πάντα το γραπτό κείμενο που συνοδεύει μια παράσταση, έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει στους θεατές επιπλέον/άλλα από όσα παρουσιάστηκαν επί σκηνής. Προσωπικά, ως συλλέκτρια προγραμμάτων, προδιατίθεμαι θετικά όταν συναντώ προσεγμένα προγράμματα να συνοδεύουν καλές παραστάσεις. Και ισχύει για πολύ κόσμο το ίδιο.
  3. Δεν είναι ευγενείς οι άνθρωποι που εξυπηρετούν. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν χαμογελαστό και ευγενικό επαγγελματία, όπου και αν βρίσκεται, πόσο μάλλον στο θέατρο, τον ναό της πνευματικής και ψυχικής διασκέδασης. Όσοι εργάζεστε στο θέατρο, σε ιδιαίτερα απαιτητικές και σκληρές συνθήκες πλέον είναι αλήθεια, ας το έχετε αυτό κατά νου. Αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε, το ίδιο ισχύει και για τους θεατές: ας έχουμε κατά νου ότι και στο θέατρο εργάζονται σκληρά οι άνθρωποι, με άστατα ωράρια και συχνά κακές απολαβές.
  4. Δε θα κάνει διάλειμμα; Φοβάμαι, πως όχι! Οι περισσότερες πλέον παραστάσεις δεν έχουν διάλειμμα. Το να κάθεται λοιπόν κάποιος για 90’-100’ ή και περισσότερο είναι κουραστικό. Επιπλέον, η σωματική κούραση μπορεί και να επηρεάσει την αίσθηση του θεατή. Ίσως είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα μικρό διάλειμμα.
  5. Δε χωράω στη θέση μου. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες συχνά οι αίθουσες που δεν χρησιμοποιούν ιταλική σκηνή, είναι πιο μικρές, βρίσκονται σε ανατρεπτικούς χώρους κτλ. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να μετατραπεί ένας χώρος σε θέατρο είναι αφενός, να υπάρχει χώρος για σκηνή και αφετέρου, να χωρούν να καθίσουν άνετα οι θεατές. Δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από το να πηγαίνεις να παρακολουθήσεις μια παράσταση και να μην χωράς στη θέση σου…
  6. Δεν είναι καθαρές οι τουαλέτες. Το ομολογώ, όταν είναι βρώμικες οι τουαλέτες των θεάτρων, αισθάνομαι ότι επισκέπτομαι έναν χώρο που δεν είμαι ευπρόσδεκτη. Και μετά δε θέλω να ξαναπάω, γιατί ένιωσα ότι δε με καλοδέχτηκαν. Η αδιαφορία πολλές φορές σημαίνει και έλλειψη αισθητικής, γεγονός που δεν συνάδει με χώρους τέχνης….

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_frosyni_1bs_new_orizontia Δίνοντας σάρκα κι οστά στην Κυρά «Φροσύνη» Τη σκηνοθεσία του μονολόγου συνυπογράφουν ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο συγγραφέας του έργου. Main_a_number_photo_by_%c2%a9_karol_jarek_(4) «Ένας Αριθμός» για τον Λ. Κακούρη και τον Ε. Λιάτσο Στο Bios από τις 21 Ιανουαρίου. Main_gia_5417 Τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» στο σανίδι Ο Γιάννης Βούρος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "Dream Story". Main_slider Βυσσινόκηπος VS Απόψε αυτοσχεδιάζουμε Χρόνο με το χρόνο είναι όλο και πιο δύσκολο να απολαύσουμε ένα κλασικό κείμενο όπως το έγραψε ο συγγραφέας του. Main_image1 Ο Γρηγόρης Χατζάκης και οι «Δανειστές» Το έργο τοποθετείται στο αφιλόξενο περιβάλλον της ιστορίας των Σουηδών εξερευνητών. Main_slider «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Γιάννη Μόσχου σε απευθείας μετάδοση Στην Αμοργό, στους Παξούς, στην Ορεστιάδα, στους Φούρνους και στην Ικαρία.
#load_content_with_ajax