Θέατρο | Νέα

Ο αειθαλής κύριος Βογιατζής 07 Δεκεμβρίου 2018

Δε συγκινεί επειδή… ο παππούς παίζει ακόμα, αλλά επειδή είναι για άλλη μία φορά εξαιρετικός.

«Η ηλικία είναι για να γράφεται στην ταυτότητα, για κανέναν άλλο λόγο», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Γιάννης Βογιατζής. Ο ίδιος, υπεράνω ηλικίας, παραμένει επί σκηνής. Ένας έφηβος ετών… Δεν έχει σημασία είπαμε. Με την εμφάνισή του και στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, ο γνωστός ηθοποιός επιβεβαιώνει πως πράγματι τα χρόνια δεν έχουν σημασία όταν η καρδιά σου, η ψυχή σου παραμένει νεανική. Και όταν το σώμα βοηθάει, βεβαίως – βεβαίως. Στην περίπτωση του κυρίου Βογιατζή όλα δουλεύουν ρολόι. Ο ηθοποιός στέκεται στη σκηνή με την αξία του, με το ταλέντο του, με την πείρα πολλών δεκαετιών στο θέατρο και με το ήθος του, και για άλλη μια φορά συγκινεί. Δε συγκινεί επειδή… ο παππούς παίζει ακόμα, αλλά επειδή είναι για άλλη μία φορά εξαιρετικός. Με τη λιτότητα και την αμεσότητα που πάντα τον διακρίνει, δημιουργεί έναν ακόμα ρόλο και καταχειροκροτείται όταν λέει πως θέλει να πεθάνει στη σκηνή. Για να το ξανασκεφτεί αμέσως και να φιλοσοφήσει χαριτωμένα περί θεάτρου και ζωής…

Ο κύριος Βογιατζής είναι ένας πολύ σύγχρονος άνθρωπος που όμως φέρει το σπάνιο ήθος μιας παλιάς εποχής. Σεμνός, ευγενικός, διακριτικός και χαριτωμένος ξεχωρίζει για την ποιότητα του χαρακτήρα του, και είναι εύκολο αυτό να το διαπιστώσεις και όταν τον βλέπεις να παίζει και όταν διαβάζεις τις συνεντεύξεις του. Είναι την ίδια στιγμή ένας άνθρωπος που έχει κάνει τον χρόνο, που τόσο εύκολα γίνεται εχθρός, φίλο του. «Μάλλον από ένστικτο αυτοσυντήρησης τρώω μόνο δύο φορές τη μέρα», έχει αποκαλύψει, «και μάλιστα από μισή μερίδα. Ίσως η φύση με οδηγεί από μόνη της όσον αφορά τη διατροφή μου. Νομίζω πως όπως κάποιος γυμνάζει το σώμα του και κοιτάζει τη δίαιτά του, πρέπει να γυμνάζει το μυαλό του διαβάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι λειτουργώ. Όχι τώρα, από παιδί. Και ίσως αυτό με βοηθάει ώστε να έχω διαύγεια. Ακόμη και στο λεωφορείο με το οποίο μετακινείται ο θίασος διαβάζω. Όχι μυθιστορήματα, αλλά π.χ. Μπαμπινιώτη, ώστε να λειτουργεί διαρκώς το μυαλό μου και να διευρύνω τις γνώσεις μου»!

Ο άνθρωπος που διαρκώς μαθαίνει είναι ο άνθρωπος που αργεί να μεγαλώσει, αργεί να γεράσει. Ετσι ο κύριος Βογιατζής παραμένει νέος. Αν όχι στην ηλικία, σίγουρα στο μυαλό, και στη διάθεση για δημιουργία. Χαίρεσαι να τον βλέπεις και να τον ακούς. Χαίρεσαι που υπάρχει για να σου χαρίζει με την τέχνη του και με το φωτεινό παράδειγμά του, την αισιοδοξία που τόσο έχεις ανάγκη αυτούς τους γκρίζους καιρούς.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider 5+2 δεύτεροι ρόλοι που κλέβουν την παράσταση Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δεύτεροι ρόλοι κάνουν την έκπληξη και δίνουν μία διαφορετική πινελιά, κάνουν πιο συμπαθητική μία μέτρια και απογειώνουν μία καλή παράσταση . Main_%ce%9f_%ce%95%ce%a1%ce%91%ce%a3%ce%a4%ce%97%ce%a3_mg_6526 Παράταση για τον «Εραστή» της Λένας Φιλίπποβα Με τους Χρύσα Κοτταράκου, Κωνσταντίνος Παράσης στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Main_slider Ο Παύλος Μάτεσις γοητεύει εις διπλούν Δύο παραστάσεις του παρουσιάζονται στις σκηνές του θεάτρου του Νέου Κόσμου. Main_50022236_242125733364801_5106378706608193536_n Kόβοντας τα δάχτυλα του... κοινού Στο θέατρο Άβατον από την ομάδα ex.anima. Main_unnamed Μια ακατάλληλη και μέταλ «Λέσχη Γονεοκτόνων» παίρνει σάρκα και οστά Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Main_slider Φοίβος Ριμένας: Ο πλασιέ που «έκλεψε» τoν... Χαρτοπόλεμο Ο ταλαντούχος ηθοποιός ξεχωρίζει στην παράσταση «Χαρτοπόλεμος» στο Μικρό Γκλόρια.
#load_content_with_ajax