Θέατρο | Νέα

Ο αειθαλής κύριος Βογιατζής 07 Δεκεμβρίου 2018

Δε συγκινεί επειδή… ο παππούς παίζει ακόμα, αλλά επειδή είναι για άλλη μία φορά εξαιρετικός.

«Η ηλικία είναι για να γράφεται στην ταυτότητα, για κανέναν άλλο λόγο», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Γιάννης Βογιατζής. Ο ίδιος, υπεράνω ηλικίας, παραμένει επί σκηνής. Ένας έφηβος ετών… Δεν έχει σημασία είπαμε. Με την εμφάνισή του και στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, ο γνωστός ηθοποιός επιβεβαιώνει πως πράγματι τα χρόνια δεν έχουν σημασία όταν η καρδιά σου, η ψυχή σου παραμένει νεανική. Και όταν το σώμα βοηθάει, βεβαίως – βεβαίως. Στην περίπτωση του κυρίου Βογιατζή όλα δουλεύουν ρολόι. Ο ηθοποιός στέκεται στη σκηνή με την αξία του, με το ταλέντο του, με την πείρα πολλών δεκαετιών στο θέατρο και με το ήθος του, και για άλλη μια φορά συγκινεί. Δε συγκινεί επειδή… ο παππούς παίζει ακόμα, αλλά επειδή είναι για άλλη μία φορά εξαιρετικός. Με τη λιτότητα και την αμεσότητα που πάντα τον διακρίνει, δημιουργεί έναν ακόμα ρόλο και καταχειροκροτείται όταν λέει πως θέλει να πεθάνει στη σκηνή. Για να το ξανασκεφτεί αμέσως και να φιλοσοφήσει χαριτωμένα περί θεάτρου και ζωής…

Ο κύριος Βογιατζής είναι ένας πολύ σύγχρονος άνθρωπος που όμως φέρει το σπάνιο ήθος μιας παλιάς εποχής. Σεμνός, ευγενικός, διακριτικός και χαριτωμένος ξεχωρίζει για την ποιότητα του χαρακτήρα του, και είναι εύκολο αυτό να το διαπιστώσεις και όταν τον βλέπεις να παίζει και όταν διαβάζεις τις συνεντεύξεις του. Είναι την ίδια στιγμή ένας άνθρωπος που έχει κάνει τον χρόνο, που τόσο εύκολα γίνεται εχθρός, φίλο του. «Μάλλον από ένστικτο αυτοσυντήρησης τρώω μόνο δύο φορές τη μέρα», έχει αποκαλύψει, «και μάλιστα από μισή μερίδα. Ίσως η φύση με οδηγεί από μόνη της όσον αφορά τη διατροφή μου. Νομίζω πως όπως κάποιος γυμνάζει το σώμα του και κοιτάζει τη δίαιτά του, πρέπει να γυμνάζει το μυαλό του διαβάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι λειτουργώ. Όχι τώρα, από παιδί. Και ίσως αυτό με βοηθάει ώστε να έχω διαύγεια. Ακόμη και στο λεωφορείο με το οποίο μετακινείται ο θίασος διαβάζω. Όχι μυθιστορήματα, αλλά π.χ. Μπαμπινιώτη, ώστε να λειτουργεί διαρκώς το μυαλό μου και να διευρύνω τις γνώσεις μου»!

Ο άνθρωπος που διαρκώς μαθαίνει είναι ο άνθρωπος που αργεί να μεγαλώσει, αργεί να γεράσει. Ετσι ο κύριος Βογιατζής παραμένει νέος. Αν όχι στην ηλικία, σίγουρα στο μυαλό, και στη διάθεση για δημιουργία. Χαίρεσαι να τον βλέπεις και να τον ακούς. Χαίρεσαι που υπάρχει για να σου χαρίζει με την τέχνη του και με το φωτεινό παράδειγμά του, την αισιοδοξία που τόσο έχεις ανάγκη αυτούς τους γκρίζους καιρούς.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_a4301 «Η Μικρή μας Πόλη» διά χειρός Γιάννη Κακλέα- Όλες οι λεπτομέρειες Στο Θερινό Θέατρο Λαμπέτη. Main_slider Ο Ζαμπέτας περιοδεύει σ΄όλη την Ελλάδα Σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας. Main_mapa_teatro_los_incontados_site_02_photo_felipe_cahacho Η σύγχρονη ζωή της Κολομβίας στους «Αγνοούμενους» Ένα σουρεαλιστικό, μαγικό, ποιητικό και πολιτικό όραμα της μεταπολεμικής λατινοαμερικανικής ιστορίας. Main_romeo_castellucci_la_vita_nuova_site_01_photo_stephan_glagla Η νέα... ζωή του Ρομέο Καστελούτσι Από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου. Main_slider 12+1 παραστάσεις που δε θες να χάσεις αυτό το καλοκαίρι Φυλλομετρώντας το πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμά του, διάλεξαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας τις 13 παραστάσεις που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε. Main_703 Ο «Αρης» ταξιδεύει σ΄όλη την Ελλάδα Σκηνοθετεί ο Βασίλης Μπισμπίκης.
#load_content_with_ajax