Θέατρο | Νέα

Ο αειθαλής κύριος Βογιατζής 07 Δεκεμβρίου 2018

Δε συγκινεί επειδή… ο παππούς παίζει ακόμα, αλλά επειδή είναι για άλλη μία φορά εξαιρετικός.

«Η ηλικία είναι για να γράφεται στην ταυτότητα, για κανέναν άλλο λόγο», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Γιάννης Βογιατζής. Ο ίδιος, υπεράνω ηλικίας, παραμένει επί σκηνής. Ένας έφηβος ετών… Δεν έχει σημασία είπαμε. Με την εμφάνισή του και στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, ο γνωστός ηθοποιός επιβεβαιώνει πως πράγματι τα χρόνια δεν έχουν σημασία όταν η καρδιά σου, η ψυχή σου παραμένει νεανική. Και όταν το σώμα βοηθάει, βεβαίως – βεβαίως. Στην περίπτωση του κυρίου Βογιατζή όλα δουλεύουν ρολόι. Ο ηθοποιός στέκεται στη σκηνή με την αξία του, με το ταλέντο του, με την πείρα πολλών δεκαετιών στο θέατρο και με το ήθος του, και για άλλη μια φορά συγκινεί. Δε συγκινεί επειδή… ο παππούς παίζει ακόμα, αλλά επειδή είναι για άλλη μία φορά εξαιρετικός. Με τη λιτότητα και την αμεσότητα που πάντα τον διακρίνει, δημιουργεί έναν ακόμα ρόλο και καταχειροκροτείται όταν λέει πως θέλει να πεθάνει στη σκηνή. Για να το ξανασκεφτεί αμέσως και να φιλοσοφήσει χαριτωμένα περί θεάτρου και ζωής…

Ο κύριος Βογιατζής είναι ένας πολύ σύγχρονος άνθρωπος που όμως φέρει το σπάνιο ήθος μιας παλιάς εποχής. Σεμνός, ευγενικός, διακριτικός και χαριτωμένος ξεχωρίζει για την ποιότητα του χαρακτήρα του, και είναι εύκολο αυτό να το διαπιστώσεις και όταν τον βλέπεις να παίζει και όταν διαβάζεις τις συνεντεύξεις του. Είναι την ίδια στιγμή ένας άνθρωπος που έχει κάνει τον χρόνο, που τόσο εύκολα γίνεται εχθρός, φίλο του. «Μάλλον από ένστικτο αυτοσυντήρησης τρώω μόνο δύο φορές τη μέρα», έχει αποκαλύψει, «και μάλιστα από μισή μερίδα. Ίσως η φύση με οδηγεί από μόνη της όσον αφορά τη διατροφή μου. Νομίζω πως όπως κάποιος γυμνάζει το σώμα του και κοιτάζει τη δίαιτά του, πρέπει να γυμνάζει το μυαλό του διαβάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι λειτουργώ. Όχι τώρα, από παιδί. Και ίσως αυτό με βοηθάει ώστε να έχω διαύγεια. Ακόμη και στο λεωφορείο με το οποίο μετακινείται ο θίασος διαβάζω. Όχι μυθιστορήματα, αλλά π.χ. Μπαμπινιώτη, ώστε να λειτουργεί διαρκώς το μυαλό μου και να διευρύνω τις γνώσεις μου»!

Ο άνθρωπος που διαρκώς μαθαίνει είναι ο άνθρωπος που αργεί να μεγαλώσει, αργεί να γεράσει. Ετσι ο κύριος Βογιατζής παραμένει νέος. Αν όχι στην ηλικία, σίγουρα στο μυαλό, και στη διάθεση για δημιουργία. Χαίρεσαι να τον βλέπεις και να τον ακούς. Χαίρεσαι που υπάρχει για να σου χαρίζει με την τέχνη του και με το φωτεινό παράδειγμά του, την αισιοδοξία που τόσο έχεις ανάγκη αυτούς τους γκρίζους καιρούς.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_personas_2_(c)_n.markou Personas: Προσωπογραφίες σε κυρτό κάτοπτρο από την ομάδα Πλεύσις Η παράσταση αναζητά συγγένειες και παραλληλίες με το έργο του ποιητή John Ashbery, τα γλυπτά του Juan Muñoz και τα πορτραίτα του Γιώργου Ρόρρη. Main_h_kyanh Η ομάδα Νοσταλγία εμπνέεται από την Μαίρη Σέλλεϋ Η Κυανή είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης που παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για τον «ρομαντικό έρωτα». Main_slider Οι «Όρνιθες» στις καλύτερες παραστάσεις του 2018 στην Αμερική Το Vulture συμπεριέλαβε την παράσταση στη 10άδα των καλύτερων παραγωγών που παίχτηκαν στην Αμερική το 2018. Main_slider Τα βίντεο του Φεστιβάλ Αθηνών για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2019 Η FedHATTA έχει ήδη αναρτήσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019 στην ιστοσελίδα της. Main_frosyni_1bs_new_orizontia Δίνοντας σάρκα κι οστά στην Κυρά «Φροσύνη» Τη σκηνοθεσία του μονολόγου συνυπογράφουν ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο συγγραφέας του έργου. Main_a_number_photo_by_%c2%a9_karol_jarek_(4) «Ένας Αριθμός» για τον Λ. Κακούρη και τον Ε. Λιάτσο Στο Bios από τις 21 Ιανουαρίου.
#load_content_with_ajax