Θέατρο | Νέα

Τρεις «ραψωδοί» φέρνουν τον Διγενή Ακρίτη στα... όρια 07 Δεκεμβρίου 2018

Κείμενο ορόσημο της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο θέατρο 104.

Η ομάδα GAFF παρουσιάζει (για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο 104)  μια εκδοχή του έπους «Βασίλειος Διγενής Ακρίτης», του έμμετρου ποιήματος του 11ου – 12ου  αιώνα,  αγνώστου συγγραφέα που εξιστορεί  την ζωή, τις ανδραγαθίες και τον θάνατο ενός ήρωα που έχει ταξιδέψει ανά τους αιώνες και που καταγράφηκε ως σύμβολο της ηρωικής ψυχής. Πρόκειται για το κείμενο που αποτελεί ορόσημο της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης Σοφία Καραγιάννη αναφέρει χαρακτηριστικά στο www.tospirto.net: «Στην παράσταση  θα δείτε άλογα, όπλα, σπαθιά, άπειρους ληστές, κάστρα, ποτάμια και τη γη να τρέμει στο βηματισμό του Διγενή. Θα τα δείτε και θα τα’ ακούσετε από τα σώματα και τις φωνές τριών ηθοποιών. Ιδωμένα με την απλότητα, τη συγκινητική αφέλεια και την αμεσότητα που έχει αυτό το τόσο παλιό παραμύθι. Βασικό όχημα της θεατρικής απόδοσης αποτελεί καταρχήν η δυναμική και η ρυθμικότητα του έμμετρου λόγου. Μετά είναι το μεταφυσικό στοιχείο του παραμυθιού αλλά και η πανάρχαια παράδοση των περιπλανώμενων ραψωδών, που αποτελεί και μια από τις πρώτες μορφές  θεάτρου.
Τρεις “ραψωδοί” βγαίνουν από το χώμα και ζωντανεύουν  την μεταφυσική χροιά του ηρωικού αυτού ποιήματος.  Πολεμάνε, ερωτεύονται,  αναμετριούνται με δράκους και θηρία, χορεύουν, τραγουδάνε, παίζουν με το θάνατο και ζούνε την κάθε μέρα τους τόσο έντονα σαν να είναι η τελευταία  μιας μακρόχρονης ζωής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καταιγιστική ροή της ιστορίας με εικόνες. Οι ηθοποιοί δημιουργούν με τις φωνές και τα σώματα τους την έντονη σκηνική δράση, μετατοπίζονται από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον, μας μεταφέρουν σε ένα  φυσικό τοπίο και μιλάνε για τη ζωή, τον έρωτα και το θάνατο με αφοπλιστικό χιούμορ και συγκίνηση. Ανασύρουν από τη μνήμη της ιστορίας έναν ήρωα με δύο γένη (Συριακής και Βυζαντινής καταγωγής) και τον φέρνουν αντιμέτωπο ξανά με τον θάνατο, αυτόν  που στην πραγματικότητα του χάρισε την αθανασία.  Πως όμως αυτός ο ήρωας διαπραγματεύεται την άγνοια της θανατικής στιγμής;  Μια στιγμής που είναι ένα φυσικό ανθρώπινο άκρο, ένα όριο που μας εξομοιώνει όλους. Πως το περνάμε αυτό το όριο και γιατί δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από αυτό;

Στην παράσταση τον  Διγενή δεν τον βρίσκει ξαφνικά ο Χάρος αλλά  είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον θάνατο, βαδίζει μαζί του, τον προκαλεί αλλά  ζητάει και χρόνο.  Σαν μια παρτίδα σκάκι που λίγο πριν τελειώσει κάποιο πιόνι ψιθυρίζει.. "γλυκειά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα".
Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που έχουν ντύσει αυτόν τον  ήρωα με εθνοπρέπεια και του έχουν κάνει ιδεολογική κατάχρηση. Aς κρατήσουμε την ψυχική του ετοιμότητα και  την έντονη στάση του για ζωή. Κι ας συνεχίσει να ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και στα πανηγύρια, γιατί τα πανηγύρια είναι ακόμη και σήμερα ο τόπος του λαϊκού αυτού ήρωα που έχει πολλά στοιχεία του νεοέλληνα».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία/ Δραματουργική Επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Διαμόρφωση Ηχητικού Τοπίου: Ρηνιώ Κυριαζή
Σκηνικός Χώρος - Κουστούμια: Σοφία Καραγιάννη, Βάσια Μίχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Σχεδιασμός Αφίσας: Βασίλης Σελιμάς  

Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά): Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Αλέξανδρος Τούντας

Πληροφορίες
Παραστάσεις: Από 10 Δεκεμβρίου έως  22 Ιανουαρίου, για 12 παραστάσεις
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 12€ 
Φοιτητικό, ανέργων άνω των 65, ΑΜΕΑ): 10 €
Ατέλειες ηθοποιών: 5€

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr:
Διάρκεια παράστασης: 80’

 

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_a4301 «Η Μικρή μας Πόλη» διά χειρός Γιάννη Κακλέα- Όλες οι λεπτομέρειες Στο Θερινό Θέατρο Λαμπέτη. Main_slider Ο Ζαμπέτας περιοδεύει σ΄όλη την Ελλάδα Σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας. Main_mapa_teatro_los_incontados_site_02_photo_felipe_cahacho Η σύγχρονη ζωή της Κολομβίας στους «Αγνοούμενους» Ένα σουρεαλιστικό, μαγικό, ποιητικό και πολιτικό όραμα της μεταπολεμικής λατινοαμερικανικής ιστορίας. Main_romeo_castellucci_la_vita_nuova_site_01_photo_stephan_glagla Η νέα... ζωή του Ρομέο Καστελούτσι Από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου. Main_slider 12+1 παραστάσεις που δε θες να χάσεις αυτό το καλοκαίρι Φυλλομετρώντας το πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμά του, διάλεξαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας τις 13 παραστάσεις που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε. Main_703 Ο «Αρης» ταξιδεύει σ΄όλη την Ελλάδα Σκηνοθετεί ο Βασίλης Μπισμπίκης.
#load_content_with_ajax