Θέατρο | Νέα

Ο Κωνσταντίνος Δέδες και μια λογία... ρέγγα 10 Ιανουαρίου 2019

Ένας κωμικός μονόλογος με την Βίβιαν Κοντομάρη.

Ο σουρεαλιστικός μονόλογος του Κωνσταντίνου Δέδε, «Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας», πραγματεύεται το πολύπλοκο πρόβλημα της προσφυγιάς, του ξεριζωμού, της διαφορετικότητας. Μιλά για τις αλλαγές των ανθρώπων στο «μέσα» και το «έξω» τους, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ένα παραμύθι, που βασίζεται σε ένα χιουμοριστικό άρθρο του 1890 στην καθαρεύουσα – μια πλούσια γλώσσα που όλο και φθίνη και συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Ο κωμικός μονόλογος πρωτοπαρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ ΑΤΛΑΣ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

Μια ρέγγα...που πρόκειται να καπνιστεί !
Η αιχμαλωσία της, «Ως τυφλαί επέσαμεν εις τα δίκτυα των Νορβηγών αλιέων, τρισχίλιαι εν όλω ρέγγαι, πλέουσαι την Βαλτικήν κατά πολυαρίθμους αγέλας και συνελήφθημεν αι μωραί...»
Το ταξίδι και οι φίλες, «Άλλοτε ποτέ μια νεαρά ρέγγα, φίλη μου στενή, συλληφθήσα και αυτή, αλλά δραπετεύσασα κατόπιν, μοι διηγήθη ότι φρικώδη ήκουσε πράγματα από του στόματος των απηνών διωκτών μας».
Η άφιξή της στο λιμάνι του Πειραιά, η Τρούμπα και οι γύρω συνοικίες, «Από της ριπαράς οδού, εφ’ ης κατεκείμην, σφοδρός άνεμος με παρέσυρεν εις μίαν άλλην συνοικίαν με το όνομα Τρούμπα. Τι είδαν οι οφθαλμοί μου, αλλά κυρίως τι ήκουσαν τα ώτα μου, δύσκολον να το περιγράψω... »
Η αγάπη και το τέλος ...

Αντί σκηνοθετικού σημειώματος: Η ρέγγα είναι ένα λιπαρό ψάρι του γένους Clupea το οποίο βρίσκεται στα ρηχά και ζεστά νερά του βόρειου Ειρηνικού και του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού και της Βαλτικής. Ζει κοπαδιαστά σε ψυχρά νερά με μέτριο βαθμό αλμυρότητας. Στους εχθρούς της ρέγγας περιλαμβάνονται τα θαλασσοπούλια, τα δελφίνια, οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες και κυρίως ο άνθρωπος. Οι ρέγγες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλα λιπαρά Ω-3 και είναι επίσης πηγές βιταμίνης D. Φέρουν όμως και διοξίνες, αν και πηγές θεωρούν ότι στατιστικά τα πλεονεκτήματα από τα Ω-3 είναι ισχυρότερα από τους ενδεχόμενους κινδύνους λόγων διοξινών. Ας αναλογιστούμε λοιπόν έπειτα απ΄όλα αυτά, μια ρέγγα να φτάνει στην Ελλάδα της Μπέλ Επόκ, του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη μόνη, σε μια αλμυρή κοινωνία, αντιμετωπίζοντας καθημερινά μια τοξική στάση – ίδιον της κρίσης- από τους ανθρώπους. Ένα τόσο δα ψάρι, πολύ μικρό, χωρίς καμιά δύναμη και κυρίως χωρίς να είναι τουριστικός προορισμός του η Ελλάδα, στο έλεος της εποχής που προαναφέραμε, να αναφωνεί στο φινάλε του μονολόγου «Δεν είμαι άνθρωπος, είμαι ψάρι», υπογραμμίζοντας την έννοια της διαφορετικότητας. Μιας έννοιας που μόνο αν μπορέσουμε να δούμε κατάματα και  να αποδεχθούμε, θα μπορούσαμε ίσως και να πάμε παραπέρα.

Ταυτότητα της παράστασης: Σύλληψη / Σκηνοθεσία /Κοστούμια /Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δέδες

Ερμηνεύουν: Στο ρόλο της ρέγγας, η Βίβιαν Κοντομάρη

Μουσική ερμηνεία: Μελίνα Ντελίκου, Χορογραφίες – Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Γεωργαλά, Animation: Μπάμπης Αλεξιάδης, Σχεδιασμός σκηνικού: Ελένη Δεληγιάννη, Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας, Δραματουργική επιμέλεια: Χαρά Λιανού, Βοηθός σκηνοθέτη: Σεβασμία Κοντοσάκου, Δερμάτινα αξεσουάρ: Aumorfia | Θεανώ Ποταμιάνου, Σχεδιασμός μακιγιάζ-κομμώσεων: Dazzlin’Gal, Σκίτσα : Αριστέα Μάνου, Κατασκευή σκηνικού: SET FREDDY, Κατασκευή κοστουμιών: Γεωργία Ταφλαμπά, Παραγωγή: Επί Σκηνής, Φωτογραφίες: Γεωργία Θεοδώρου, Παραγωγή Trailer | Teaser: Πάνος Στεργίου, Μοντάζ: Ιάκωβος Αβδούλος
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και αφιερώνεται στην Τζέσυ Παπουτσή

INFO
Από 17 Ιανουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου 2019, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30/ Αίθουσα κινηματογράφου. Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο)

 

 

 

Tospirto team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" 5+1 θεατρικές πρεμιέρες για τον Απρίλιο Σας προτείνουμε 6 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε Main_slider_(2) Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορηγήσεις Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο του Υπουργείου. Main_slider Καρούζος και Ρίτσος γοητεύουν επί σκηνής Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και εμείς ανατρέχουμε στους επί σκηνής ποιητές. Main_syndyastiko Καραναστάσης- Αθανασόπουλος «λάμπουν» σε μία ιστορία έρωτα και... αναρχίας Στη θεατρική μεταφορά αυτής της τόσο εμβληματικής και ατμοσφαιρικής ταινίας ξεχώρισαν δύο ηθοποιοί, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Main_p1 Hahnemann Vol.1: Μία παράσταση που ενώνει την τέχνη του θεάτρου με την Ομοιοπαθητική Στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο. Main_wtd-2019-carlos-celdran-photo-by-laura-ramos Διαβάστε το φετινό μήνυμα της Ημέρας Θεάτρου του Κουβανού Carlos Celdrán Το μήνυμα διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλο τον κόσμο.
#load_content_with_ajax