ΠΕΜΠΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Νέα

sMOTHERed: Μια παράσταση για την αθάνατη Ελληνίδα μάνα 12 Φεβρουαρίου 2019

Σκηνοθετεί η Κύνθια Βουκουβαλίδου.

Η Ελληνίδα μάνα. Ένα κεφάλαιο από μόνη της. Ή καλύτερα ένα ολόκληρο βιβλίο. Με απρόβλεπτη πλοκή. Πώς θα ήταν όμως αν η ελληνίδα μάνα γινόταν παράσταση;

Από τις 15 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:30 στο θέατρο ΜΠΙΠ η ομάδα Ατελείς παρουσιάζει το “sMOTHERed”. Η Κύνθια Βουκουβαλίδου και η Μαίρη Λογοθέτη επιχειρούν να αναλύσουν το ξεχωριστό DNA της ελληνίδας μάνας και μαζί να αναρωτηθούν αν ισχύουν όλα τα κλισέ που τη συνοδεύουν.

Με αφετηρία τα δικά τους βιώματα εξετάζουν τους διαφορετικούς τύπους μαμάδων, αναρωτιούνται αν υπάρχει τελικά τέλεια μάνα, καταπιάνονται με… επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες πάνω στο φαινόμενο και προτείνουν μία σειρά από προϊόντα που εγγυώνται σε κάθε υποψήφια μάνα την τελειότητα. Όλα αυτά, αφού πρώτα μοιράσουν κουλουράκια στους θεατές και τους προτρέψουν να φορέσουν τη ζακέτα τους!

Μία παράσταση με πολύ χιούμορ, αλλά και στιγμές βαθιάς περισυλλογής, που ίσως είναι καλύτερα να τη δείτε χωρίς τη μαμά σας…

Η Κύνθια Βουκουβαλίδου, που εκτός από ηθοποιός υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, μίλησε στο www.tospirto.net για την παράσταση, όσα ξεχωρίζουν την ελληνίδα μάνα από τις υπόλοιπες, αλλά και τη δική της σχέση με τον ρόλο της μαμάς.

Ο τίτλος της παράστασης ίσως δεν γίνει κατανοητός σε μερίδα του κοινού. Τι ακριβώς σημαίνει και πώς προέκυψε;
Μέσα στους ορισμούς του sMOTHERed υπάρχει ο παρακάτω: to give someone too much love and attention so that they do not feel independent or free. Πιστεύω ότι τα λόγια είναι περιττά… Είναι αλήθεια βέβαια ότι υπάρχει κόσμος που δεν καταλαβαίνει ή δεν συγκρατεί τον τίτλο. Πολλοί έρχονται στο θέατρο και λένε «αυτό με την μάνα θέλουμε να δούμε»! Το αγαπώ αυτό.

 Η Ελληνίδα μάνα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες μανάδες;
Καλέ ναι! Ξεκάθαρα! Δείτε πόσα κοινά βρίσκετε όταν μιλάτε με τους φίλους σας για τις μανάδες σας και φανταστείτε να μιλάγατε με έναν Δυτικοευρωπαίο για το ίδιο θέμα. Θα κοιταζόσασταν σαν να είσαστε από άλλους πλανήτες. Και όντως είμαστε.

Πώς θα περιγράφατε την ελληνίδα μάνα;
Έντονη, ικανή, πολύ ενεργητική, πονηρή, αδιάκριτη, απαιτητική. Και λίγο υστερική. Το τελευταίο πάνω απ’ όλα. Αλλά μην της το πείτε…

Στη δική σας μαμά ποια από αυτά τα στοιχεία που αναφέρατε μπορείτε να αναγνωρίσετε;
Κανένα. Η δίκη μου ανάγκη ξεκίνησε απ’ την απουσία της και απ’ το ενδιαφέρον που μου προξενούσαν οι  μαμάδες των φίλων μου.

Στην παράσταση εμφανίζονται μία Ψυχολόγος και μία Μαρκετίερ. Τι ρόλο παίζουν; Και πώς τις εμπνευστήκατε;
Σε ό,τι κι αν κάνω στην τέχνη η αφετηρία μου είναι πάντα μια: Εγώ-εμείς. Δεν είναι ανάγκη να πας πολύ μακριά. Η Μαίρη είναι ψυχολόγος και εγώ έχω σπουδές μάρκετινγκ. Πέρα όμως απ’ την τόσο προσωπική μας σχέση, παρότι κι εγώ και όλοι μου (σχεδόν) οι φίλοι είμαστε σε ψυχοθεραπεία, παραμένουμε θύματα του μάρκετινγκ.  Όσο και να εξελισσόμαστε πάντα ένα κομμάτι μας θέλει να πιστέψει ότι μια κρέμα θα σβήσει τους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια μας και θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Η ψυχολόγος έρχεται να μας μιλήσει για την μητέρα και τα εξελικτικά στάδια του παιδιού. Προσπαθεί να μας διδάξει κάποιες έννοιες και τρόπους για να έρθει μετά η Μαρκετίερ να απαιτήσει και να θέσει τα στάνταρ για το πώς πρέπει να είναι μία μητέρα, χωρίς καμία ενσυναίσθηση ή περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Εσείς έχετε αναρωτηθεί «εγώ πότε θα γίνω μάνα;» και τι τύπο μαμάς σας φαντάζεστε;
 Το «πότε θα γίνω» δεν το έχω αναρωτηθεί. Το «αν θα γίνω» το έχω. Εννοείται ότι όσες δεν έχουμε παιδιά φανταζόμαστε ότι θα είμαστε η τέλεια μάνα, ότι δεν θα πέσουμε σε κανένα από τα κλισέ, θα κάνουμε θαύματα και γενικά θα είμαστε καταπληκτικές. Θεωρούμε ότι θα κάνουμε σεβαστές τις ανάγκες του παιδιού μας και θα το διδάσκουμε με απαράμιλλη υπομονή. Πρόκειται φυσικά για μία υπέροχη ουτοπία που διαλύεται ακόμα και στην ίδια μου την φαντασία με το που σκέφτομαι ότι ο ύπνος μου, ο χρόνος μου και τα περισσότερα λεφτά μου θα ανήκουν σε κάτι τόσο μικρό, γεμάτο ανάγκες και ενέργεια! (γέλια)

Τospirto team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_fpg_7886_hr_name Η Βίκυ Αδάμου, ο Χρήστος Καπενής και η «Λήθη» του Δημητριάδη Στην Αγγλικανική Εκκλησία “Άγιος Παύλος”. Main_%ce%a4%ce%9f_%ce%98%ce%91%ce%a5%ce%9c%ce%91_%ce%a4%ce%97%ce%a3_%ce%91%ce%9d%ce%9d%ce%a5_%ce%a3%ce%91%ce%9b%ce%99%ce%92%ce%91%ce%9d_2 «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στο Μεταξουργείο Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. Main_talkingheads_4__tasosvrettos «Talking Heads» από τον Βαγγέλη Παπαδάκη με την Πηνελόπη Σταυροπούλου Στο Θέατρο 104 από τις 25 Οκτωβρίου 2019. Main_photo_cowboy_%ce%93%ce%99%ce%91_%ce%94.%ce%a4. Ο Γιάννης Φέρτης είναι ένας αληθινός... κάουμπόι Σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα. Main__gou3673_(4) «Το Τελευταίο Όνειρο της 'Εμιλυ Ντίκινσον» στο 104 Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Φίλιππας. Main_the_children_%ce%97%ce%98%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%9f%ce%99_1 Λουιζίδου, Σκιαδαρέσης, Σταθακοπούλου είναι τα «Παιδιά« Σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.
#load_content_with_ajax