Θέατρο | Νέα

Η Μαίρη Ξένου «κόβει» τα δάχτυλα του... κοινού 06 Μαρτίου 2019

Η ηθοποιός μιλά στο www.tospirto.net για το έργο του Θανάση Τριαρίδη.

Γραμμένο το 2016, το «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού» του Θανάση Τριαρίδη βασίζεται στην ιστορία του Λεοπόλδου του Β’, Βασιλιά του Βελγίου και εκούσια «ιδιοκτήτη» του Κονγκό για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Η ομάδα ex.anima παρουσιάζει στο θέατρο Άβατον το έργο αυτό και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ενήλικες ηθοποιοί αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στη σκηνή το συγκλονιστικό κείμενο του Θανάση Τριαρίδη. 

«Το έργο αναφέρεται στον Λεοπόλδο τον Β’, βασιλιά του Βελγίου και εκούσια ιδιοκτήτη του Κονγκό για πάνω από δύο δεκαετίες. Έχοντας στην κατοχή του το Κονγκό μετέτρεψε τους κατοίκους σε σκλάβους για την παραγωγή καουτσούκ. Η αφηγήτρια του έργου έρχεται να μας φέρει στην επιφάνεια αυτό το έγκλημα που έχει θαφτεί χρόνια και να ζητήσει δικαιοσύνη», αναφέρει η Μαίρη Ξένου η  αφηγήτρια/ ηθοποιός στην παράσταση αυτή και συνεχίζει μιλώντας για τον Λεοπόλδο τον Β’ «για την ιστορία ο Λεοπόλδος ο Β’ ήταν ο βασιλιάς του Βελγίου από το 1885 μέχρι το 1908. Για εμάς ένας ακόμη βασανιστής ανθρώπων που για να ζούμε σήμερα εμείς στις ανέσεις μας το λιγότερο που έκανε ήταν να κόβει χέρια αθώων ψυχών».

Τι εννοεί ο τίτλος του κειμένου «Κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού; «Μέσα από το έργο, συγγραφέας και συντελεστές, ζητάμε δικαιοσύνη. Πώς αποδίδεται η δικαιοσύνη στη ζωή; Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για την αφηγήτρια του έργου μας, κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού. Για εκείνη είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής και ένα πραγματικό παράδειγμα πολιτισμού».

Μας αφορούν τα εγκλήματα που αναφέρονται στο έργο; «Στην Ελλάδα του σήμερα, αλλά και παγκοσμίως, αν μας αφορούσαν έστω και λίγο δε θα είχαμε φτάσει στο σημείο αυτό. Άρα σκοπός μας είναι μετά από αυτήν την παράσταση ο κόσμος να γίνει κοινωνός αυτών των εγκλημάτων, να αρχίζουμε να κοιτάζουμε και τον διπλανό μας πέρα από τον εαυτό μας και κυρίως να αποκτήσουμε άποψη και μιλιά σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας»
Και συνεχίζει αναφερόμενη στη διαχρονικότητά του «δικαιοσύνη, πολιτισμός, αγάπη για τον συνάνθρωπο και το διαφορετικό, άποψη και ισχυρή γνώμη απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας που μας κόβει κάθε μέρα τα δάκτυλα και δε βγάζουμε την παραμικρή φωνή είναι όλα όσα έχουν εκλείψει σήμερα και ο άνθρωπος για να ξαναγίνει άνθρωπος πρέπει να τα ανακαλύψει όλα αυτά και πάλι από την αρχή».

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης. Σκηνοθεσία: Μαρία Τσομπανάκου. Ερμηνεία: Μαίρη Ξένου. Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Κούλη. Σπέσιαλ εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος. Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης. Φωτογραφίες-Βίντεο: Νίκος Πανταζάρας. Μοντάζ βίντεο: Αγάπη Καλογιάννη. Σχεδιασμός αφίσας: Ελένη Θαλασσινού. Οργάνωση παραγωγής: Νάντια Δαλκυριάδου. 

Πρεμιέρα: Σάββατο 2 Μαρτίου
Πού:
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι.
Πότε: Κάθε Σάββατο στις 21:00 και για δέκα μόνο παραστάσεις (έως 11/5)
Διάρκεια: 100 λεπτά
Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος), 10 € (μειωμένο)
Κρατήσεις: Μέσω viva.gr και τηλεφωνικά στο 210 3412689 και στο 6942703702
 

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_reigen-deka_dialogoi_gia_to_sex Τζήμου- Χρανιώτης σ΄ ένα παιχνίδι γύρω από το... σεξ Όλους τους ρόλους υποδύονται η Θεοδώρα Τζήμου και ο Γιώργος Χρανιώτης. Όλα μπορούν να συμβούν σε μία καθημερινή διαδρομή του 550 Σκηνοθετεί ο Σταμάτης Πακάκης. Main_efi_theodorou_fedra_geli_kalampaka Σκουλά- Περλέγκας- Τσιλίκα στη «Φαίδρα» της Εφης Θεοδώρου Στις 26 και 27 Ιουλίου στην Μ. Επίδαυρο. Main_%ce%94%ce%9f%ce%9d_%ce%96%ce%9f%ce%a5%ce%91%ce%9d__37 Μακρυπούλια- Κουρής- Παπαδημητρίου ταξιδεύουν με τον «Δον Ζουάν» - Νέες Φωτό Σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης. Main_wajghcut Η Λένα Παπαληγούρα είναι η δασκάλα με τα χρυσά μάτια- Όλες οι λεπτομέρειες Σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας. Main_duo Ηλέκτρα- Ορέστης- Ιφιγένεια: Ποιοι είναι τελικά οι Ατρείδες; Ποιοι είναι οι «Ατρείδες»; Ποια είναι η πιο γνωστή οικογένεια του αρχαίου κόσμου, που τροφοδότησε με τον βίο των μελών της την πλειονότητα των σωζόμενων αρχαίων τραγωδιών;
#load_content_with_ajax