Θέατρο | Νέα

Αυτή είναι η χρονιά του Νίκου Κουρή 14 Μαρτίου 2019

Ο Ν. Κουρής, έχοντας πλήρη έλεγχο των εκφραστικών του μέσων, βρίσκεται πλέον υποκριτικά σε επίπεδο που μπορεί να αποδίδει ακόμα και τις πιο μύχιες αλήθειες των ρόλων του.

Αν και είναι νωρίς ακόμα για αποτιμήσεις της φετινής θεατρικής σεζόν, ωστόσο θα ξεχωρίσω, στη φετινή θεατρική σεζόν, τον Νίκο Κουρή. Ο ηθοποιός συμμετέχει σε δύο παραστάσεις, που έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο του κοινού, όσο και της θεατρικής κριτικής. Πρόκειται για την «Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Κατερίνα Βασιλάκου και την «Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» του Έντουαρντ Άλμπι σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, που παίζεται στο Θησείον-Ένα Θέατρο για τις Τέχνες.

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά έργα, όχι μόνον από ειδολογικής άποψης (το πρώτο είναι μια αναγεννησιακή κωμωδία, ενώ το δεύτερο είναι μια σύγχρονη ιλαροτραγωδία), αλλά και από σκηνοθετικής. Συγκεκριμένα, στην φορμαλιστική σκηνοθεσία της Κ. Ευαγγελάτου, ο Ν. Κουρής πέτυχε να εμφυσήσει στο ρόλο του γνήσια κωμική υπόσταση, υποδυόμενος μάλιστα διπλό ρόλο. Διαχώρισε, λοιπόν, τον εαυτό από τον δίδυμό του, βασισμένος όχι μόνον στη διαφοροποίηση της υποκριτικής του φόρμας, αλλά και σε ανεπαίσθητες ψυχολογικές αποχρώσεις. Παρέδωσε έτσι στο κοινό δύο πρόσωπα εντελώς διαφορετικά, αλλά εξίσου απολαυστικά.

Από την άλλη, στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Ν. Χανιωτάκης, έλαμψε περίτρανα, αυτό που ήδη είχε διαφανεί στην «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων». Ότι δηλαδή, ο Ν. Κουρής, έχοντας πλήρη έλεγχο των εκφραστικών του μέσων, βρίσκεται πλέον υποκριτικά σε επίπεδο που μπορεί να αποδίδει ακόμα και τις πιο μύχιες αλήθειες των ρόλων του. Έτσι, στο έργο του Άλμπι καταφέρνει να εκφράσει την απελπισία του ήρωα αφενός, μέσα από κωμικά αδιέξοδα και αφετέρου, μέσα από την απόλυτη τραγικότητα, χωρίς να την εκχυδαΐζει λεπτό.

Το θέατρο είναι μια ομαδική υπόθεση και χρειάζεται συναδελφικότητα και πνεύμα αλληλεγγύης. Ο Νίκος Κουρής εναρμονίζεται πλήρως στο πνεύμα και των δύο παραστάσεων, χωρίς να προσπαθεί, θεμιτά ή αθέμιτα, να ξεχωρίσει ή να κλέψει από τους υπόλοιπους συνεργάτες του. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητα η Χρονιά του! Αληθινός, κωμικός, τραγικός, ουσιαστικός είναι μερικά από τα επίθετα που θα ταίριαζαν στην φετινή παρουσία του Νίκου Κουρή στο θεατρικό σανίδι.

Διαβάστε επίσης: 

- Είδα: την «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου

Είδα: το «Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη

 

 

 

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_promitheasthiasos Ο Προμηθέας Δεσμώτης στην Επίδαυρο- Δείτε τι λέει ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης Στις 9 και 10 Αυγούστου. Main_project_1 Η τραγωδία μέσα μας από τον πέμπτο στίχο κιόλας... Φάλτσοι! Aπό την Πειραματική Ομάδα Θεάτρου “Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι”. Main_slider Καβογιάννη- Βολιώτη- Καλτσίκη- Αϊδίνη είναι τα Top Girls! Σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Main_original_slider_(1) «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» διά χειρός Καλαβριανού στην Επίδαυρο Στις 19 και 20 Ιουλίου από το ΚΘΒΕ. Main_blue_jasmine_-_olos_o_8iasos_1 Η Ελένη Ράντου επιστρέφει ως Τζάσμιν Σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής. Main_photo3 H Νένα Μεντή είναι η Μαρίκα Κοτοπούλη- Όλες οι λεπτομέρειες Σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας.
#load_content_with_ajax