Θέατρο | Νέα

Αυτή είναι η χρονιά του Νίκου Κουρή 14 Μαρτίου 2019

Ο Ν. Κουρής, έχοντας πλήρη έλεγχο των εκφραστικών του μέσων, βρίσκεται πλέον υποκριτικά σε επίπεδο που μπορεί να αποδίδει ακόμα και τις πιο μύχιες αλήθειες των ρόλων του.

Αν και είναι νωρίς ακόμα για αποτιμήσεις της φετινής θεατρικής σεζόν, ωστόσο θα ξεχωρίσω, στη φετινή θεατρική σεζόν, τον Νίκο Κουρή. Ο ηθοποιός συμμετέχει σε δύο παραστάσεις, που έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο του κοινού, όσο και της θεατρικής κριτικής. Πρόκειται για την «Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Κατερίνα Βασιλάκου και την «Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» του Έντουαρντ Άλμπι σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, που παίζεται στο Θησείον-Ένα Θέατρο για τις Τέχνες.

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά έργα, όχι μόνον από ειδολογικής άποψης (το πρώτο είναι μια αναγεννησιακή κωμωδία, ενώ το δεύτερο είναι μια σύγχρονη ιλαροτραγωδία), αλλά και από σκηνοθετικής. Συγκεκριμένα, στην φορμαλιστική σκηνοθεσία της Κ. Ευαγγελάτου, ο Ν. Κουρής πέτυχε να εμφυσήσει στο ρόλο του γνήσια κωμική υπόσταση, υποδυόμενος μάλιστα διπλό ρόλο. Διαχώρισε, λοιπόν, τον εαυτό από τον δίδυμό του, βασισμένος όχι μόνον στη διαφοροποίηση της υποκριτικής του φόρμας, αλλά και σε ανεπαίσθητες ψυχολογικές αποχρώσεις. Παρέδωσε έτσι στο κοινό δύο πρόσωπα εντελώς διαφορετικά, αλλά εξίσου απολαυστικά.

Από την άλλη, στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Ν. Χανιωτάκης, έλαμψε περίτρανα, αυτό που ήδη είχε διαφανεί στην «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων». Ότι δηλαδή, ο Ν. Κουρής, έχοντας πλήρη έλεγχο των εκφραστικών του μέσων, βρίσκεται πλέον υποκριτικά σε επίπεδο που μπορεί να αποδίδει ακόμα και τις πιο μύχιες αλήθειες των ρόλων του. Έτσι, στο έργο του Άλμπι καταφέρνει να εκφράσει την απελπισία του ήρωα αφενός, μέσα από κωμικά αδιέξοδα και αφετέρου, μέσα από την απόλυτη τραγικότητα, χωρίς να την εκχυδαΐζει λεπτό.

Το θέατρο είναι μια ομαδική υπόθεση και χρειάζεται συναδελφικότητα και πνεύμα αλληλεγγύης. Ο Νίκος Κουρής εναρμονίζεται πλήρως στο πνεύμα και των δύο παραστάσεων, χωρίς να προσπαθεί, θεμιτά ή αθέμιτα, να ξεχωρίσει ή να κλέψει από τους υπόλοιπους συνεργάτες του. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητα η Χρονιά του! Αληθινός, κωμικός, τραγικός, ουσιαστικός είναι μερικά από τα επίθετα που θα ταίριαζαν στην φετινή παρουσία του Νίκου Κουρή στο θεατρικό σανίδι.

Διαβάστε επίσης: 

- Είδα: την «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου

Είδα: το «Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη

 

 

 

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_158-paul-cartledge Ο σπουδαίος ιστορικός Paul Cartledge στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των συντελεστών και του κοινού. Main_theatre-1021x580 5+1 θεατρικές πρεμιέρες για τον Απρίλιο Σας προτείνουμε 6 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε Main_slider_(2) Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορηγήσεις Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο του Υπουργείου. Main_slider Καρούζος και Ρίτσος γοητεύουν επί σκηνής Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και εμείς ανατρέχουμε στους επί σκηνής ποιητές. Main_syndyastiko Καραναστάσης- Αθανασόπουλος «λάμπουν» σε μία ιστορία έρωτα και... αναρχίας Στη θεατρική μεταφορά αυτής της τόσο εμβληματικής και ατμοσφαιρικής ταινίας ξεχώρισαν δύο ηθοποιοί, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Main_p1 Hahnemann Vol.1: Μία παράσταση που ενώνει την τέχνη του θεάτρου με την Ομοιοπαθητική Στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο.
#load_content_with_ajax