Θέατρο | Νέα

Η «Μήδεια» από το Εθνικό της Ολλανδίας στο Μπάγκειον 17 Απριλίου 2019

Στο ρόλο της Μήδειας, η Δώρα Παρδάλη.

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς παρουσιάζει τη δική του εκδοχή πάνω στη «Μήδεια» του Ευριπίδη στο ξενοδοχείο Μπάγκειον. Η παράσταση ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Μήδειας που έγινε τον Νοέμβριο του 2016, στη Χάγη της Ολλανδίας και διοργανώθηκε από τον αγγλόφωνο θεατρικό οργανισμό STET THE ENGLISH THEATRE. Στο ρόλο της Μήδειας η Δώρα Παρδάλη.

Σκηνοθετικό σημείωμα:  «Η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την αρχαία τραγωδία, είναι σαν μια πρώτη εξερεύνηση ενός οικείου –άγνωστου τόπου. Υπάρχουν πολλά να δεις και να σε τραβήξουν μέσα στη δίνη της και πολλά που σου αποκαλύπτονται όταν έχεις φύγει από εκεί και σε κάνουν να θες να ξαναγυρίσεις.
-Η Μήδεια δεν είναι η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας.
-Είναι ο πρώτος πόλεμος ή ο πρώτος Γάμος μεταξύ του ΑΝΤΡΑ  και της ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
-Είναι η ρήξη μεταξύ δύο ισχυρών πολιτισμών.
-Είναι η αναμέτρηση , η καταδικασμένη , του ανθρώπου με τη φύση και με το « θείο».
-Είναι, για μένα, ένα αρχέγονο μυστήριο απ’ το οποίο βγαίνεις σοκαρισμένος και καθαγιασμένος. Ο θεός Έρωτας, σαν άλλος Διόνυσος, αποκαλύπτεται και επιβάλλεται μέσα από πράξεις καταλυτικές για την ανθρώπινη ψυχή.

Η πρώτη ευκαιρία μου δόθηκε από το θέατρο STET- the English Theatre και το Εθνικό Θέατρο της Χάγης, όπου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά η τραγωδία του Ευριπίδη, πριν δυο χρόνια στα πλαίσια του φεστιβάλ Μήδειας που έγινε εκεί.

Η παράσταση εκείνη παρουσιάζεται τώρα στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ. Από τότε η προσέγγιση οφείλει να έχει πάει πιο βαθιά. Και στόχος παραμένει να μοιραστούμε μαζί σας περισσότερο μια εμπειρία παρά μια παράσταση. Τόσο για μας όσο και για τους θεατές , η «Μήδεια» είναι ο ΤΟΠΟΣ μέσα μας όπου θα θελήσουμε σίγουρα να ξαναγυρίσουμε».

Συντελεστές : Μετάφραση  : Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία- Επεξεργασία : Δημήτρης Γεωργαλάς. Μουσική : Χρήστος Τσουλιάης. Σκηνογραφία : Ηλέκτρα Σταμπούλου. Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος. Φωτισμοί : Βασίλης Αποστολάτος. Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου. 

Ηθοποιοί : Δώρα Παρδάλη, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, Στέλιος Δημόπουλος, Μιχάλης Ζαχαρίας, Νίκος Δερτιλής, Θάνος Κώτσης, Χρήστος Τσουλιάης,

Πρώτη παράσταση:13 Ιουνίου. Τελευταία παράσταση:30 Ιουνίου. Από Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:30. Διάρκεια: 90 λεπτά. Μπάγκειον Ξενοδοχείο. Πλατεία Ομονοίας 19,Κέντρο

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_periklis_moustakis Ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί την «Αδερφή μου» Στον ατμοσφαιρικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου. Main_odyssey_163 Πρώτες φωτό και βίντεο από την παράσταση του Θοδωρή Γκόνη "Οδυσσέας, ο ήρωας της καρτερίας" Πρωταγωνιστεί ο Άρης Λεμπεσόπουλος. Main_marriage_web%c2%a9stavroshabakis-3 Ιωάννα Μακρή - Πέρης Μιχαηλίδης επιστρέφουν στις «Σκηνές από έναν γάμο» Στο θέατρο Σημείο. Main__elg7572 Ποιες παραστάσεις επιστρέφουν τη νέα σεζόν στο Εθνικό Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Main_4ec6bd8a96a738e02410ad65b3f8bbd9_l H Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ Παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Main_photo_mathimatos Πώς κατασκευάζουμε μια πολιτιστική είδηση; Σεμινάριο Πολιτιστικής Επικοινωνίας στην Artens από τον Αρη Ασπρούλη
#load_content_with_ajax