ΠΕΜΠΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Πρόσωπα

Τα μέλη της Fabrica Athens συστήνονται στο www.tospirto.net 09 Σεπτεμβρίου 2019

Το φεστιβάλ κλείνει φέτος 10 χρόνια.

Φέτος η Fabrica Athens κλείνει 10 χρόνια και ετοιμάζει πολλές δράσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια με σημαντικούς σκηνοθέτες, παραστάσεις και πολλά άλλα που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το 7ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία στη γειτονιά του Κεραμεικού. Εκεί θα συμμετάσχουν πάνω από πενήντα ηθοποιοi και χορευτές, εικαστικοί αλλά και κινηματογραφιστές με ανεξάρτητες ταινίες μικρού μήκους και θα πραγματοποιηθεί μία σειρά σεμιναρίων πολλαπλού χαρακτήρα: σεμινάριο research theater-θέατρο της έρευνας (Fabrica Lab), εργαστήριο Κλόουν, εργαστήριο vedic art, σεμινάριο Yoga, εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων. 
Στόχος του φεστιβάλ είναι η στήριξη προς τους καλλιτέχνες που θέλουν να πάρουν την τέχνη στα χέρια τους, η ανάδειξη των diy  δημιουργιών και η ανάπτυξη ενός δικτύου καλλιτεχνών που έχουν κοινό τρόπο σκέψης, αντίληψης και δημιουργίας.

Τα "επίσημα" μέλη της ομάδας της Fabrica Athens είναι οι ηθοποιοί: Στέφανος Λώλος, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Giòvanna Michaliadi Sarti, Λύσανδρος Σπετσιέρης, Φάνης Κατέχος, Κυριακή Μήτσου, Κατερίνα Μαρκεζίνη και η ηθοποιός και σκηνοθέτης Φένια Προβελεγγίου.

Στο www.tospirto.net θα γνωρίσουμε καλύτερα τρία από αυτά.

Η Giòvanna Michaliadi Sarti αυτοσυστήνεται...
Ονομάζομαι Giòvanna Michaliadi Sarti και είμαι ένας από τους κρίκους της "Πολυδραστικής Ομάδας Τέχνης - Fabrica Athens" (2016). Από την δράση μου μέσα σε αυτήν ως performer, yoga instructor και theater trainer - director, ανακάλυψα την τρομερή αξία και δύναμη των ανθρώπων να κάνουν πράξη μια ουτοπική ιδέα μέσω της τέχνης.
Επιπλέον, μέσα από το εργαστήριο της ομάδας Theater of Research, αλλά και από προσωπικά ταξίδια ανά τον κόσμο, γνώρισα (και συνεχίζω να γνωρίζω) ποικίλες θεατρικές και άλλων ειδών πρακτικές. Αυτές με οδήγησαν μαζί με τον δάσκαλο και σκηνοθέτη μου, Φάνη Κατέχο, να γεννηθεί η παράσταση "Ξανθή". Μια πειραματική solo performance, βασισμένη στη ζωή της Ξανθής (η Ξανθή μπορεί να είσαι εσύ), εμπνευσμένη από το καλλιτεχνικό έργο του Salvador Dali και φιλοσοφικά γραπτά. Σε αυτήν, όνειρο και πραγματικότητα συγκλίνουν, ενώ προκύπτουν ερωτήματα για το τι είναι τελικά πλάνη και σε τι διαφέρει ο μύθος από τη ζωή. Με αφορμή τα ερωτήματα αυτά, συναντιούνται επί σκηνής στην παράσταση η τέχνη του θεάτρου, του τσίρκο και η επιστήμη της σαπωνοφουσκοιίας "Bubbleology".
Η επιστήμη που ασχολείται με τη Σαπουνόφουσκα, είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής παραγωγής της Fabrica Athens, Mr and Mrs Bubble - The Show. Το θεαματικό bubble show του καλλιτεχνικού ζευγαριού της ομάδας "Mr and Mrs Bubble" αποτελεί την πρώτη διαδραστική παράσταση με σαπουνόφουσκες που γνώρισε η Ελλάδα (2012) και έχει ταξιδέψει σε Ευρώπη και Ασία. Την παράσταση έρχονται να συμπληρώσουν μια σειρά δράσεων με πρωταγωνιστή τις φούσκες, όπως είναι τα interactive bubble installations και τα εργαστήρια σαπωνοφουσκοποιιας, οι οποίες απευθύνονται σε όλη την οικογένεια.


Ο Φάνης Κατέχος αυτοσυστήνεται
Είμαι ο Φάνης Κατέχος, ένας από τους δημιουργούς της θεατρικής ομάδας Fabrica Athens, στην οποία δραστηριοποιούμαι ως theater trainer, σκηνοθέτης και ηθοποιός.
Όταν τελείωσα τις θεατρικές σπουδές, είχαν δημιουργηθεί πολλά περισσότερα ερωτήματα απ’ ότι απαντήσεις. Αυτές οι ερωτήσεις με ώθησαν να ταξιδέψω και να ανακαλύψω masters και θεατρικές μεθόδους ανά τον κόσμο. Η ανάγκη να μοιραστώ την γνώση που συνέλεξα έγινε η αφορμή να ξεκινήσουν τα ετήσια εργαστήρια της ομάδας «Fabrica Lab». Με την εφαρμογή των θεατρικών μεθόδων που γνώρισα και την ανάπτυξη νέων θεατρικών πρακτικών στα εργαστήρια, ανέπτυξα σταδιακά τη μέθοδο «Θέατρο της Έρευνας - Theater of Research», την οποία και διδάσκω στο Fabrica Lab. Επιπλέον, στα ετήσια εργαστήρια η ομάδα φέτος θα συμπεριλάβει μαθήματα Yoga, Συναντήσεις Suzuki Training, ενώ θα πραγματοποιηθούν και σεμινάρια Ξυλοπόδαρα και Εκπαίδευσης Θεατρικών Εκπαιδευτών.
Πέρα από το Fabrica Lab, η ομάδα διοργανώνει και συμμετέχει σε ανεξάρτητα σεμινάρια, Θεατρικές Ανταλλαγές Νέων, Ευρωπαικά Προγράμματα Ανταλλαγής Νέων, Προγράμματα Erasmus+ και Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευτών σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με δραματικές σχολές, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Σε αυτά μέλη της ομάδας, αλλά και θεατρικοί εκπαιδευτές που έχουν εκπαιδευτεί στα εργαστήρια μας, μοιραζόμαστε πρακτικές του Θεάτρου της Έρευνας και όχι μόνο.
Συμπληρωματικά, από τα τέλη του 2017 πραγματοποιώ θεατρικά εργαστήρια στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Η ευκαιρία αυτή μου δόθηκε από τη συνεργασία με τον Στάθη Γράψα, εμπνευστή του Προγράμματος Προσωπικής Ανάπτυξης με βάση το Θέατρο που λαμβάνει χώρα σε καταστήματα φυλακών. Σημαντική στιγμή του προγράμματος αποτέλεσε η παράσταση «Μαρμαρωμένος Χρόνος», στην οποία συνέβαλα σκηνοθετικά. Φέτος, θα συνεχιστούν τα θεατρικά εργαστήρια στις φυλακές, όπου πέρα από τον Κορυδαλλό θα αναλάβω εργαστήρια στις θεατρικές ομάδες των ΕΚΚΝΑ και ΚΑΤΚΕΘ.

Και ο Λύσανδρος Σπετσιέρης
Ο Λύσανδρος Σπετσιέρης είναι σκηνοθέτης-ηθοποιός και εικαστικός. Φίλος και μέλος της Fabrica Athens με την οποία συνεργάζεται για δεύτερη φορά μετά το 2015, που σκηνοθέτησε την ομάδα στην παράσταση Villa Utopia, για το θέατρο Βυρσοδεψείο και την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Τον Ιανουάριο του 2020 την κωμωδία του William Shakespeare «Αγάπης Αγώνας Άγονος», σε νέα μετάφραση της Χρίστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη, στο Θέατρο Δεκατέσσερα, με την υποστήριξη της Fabrica Athens. Λίγο καιρό μετά το ανέβασμα της παράστασης «Easter Island», παράσταση που άνοιξε της πόρτες της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο θέατρο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε παραγωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στο Ι.Μ.Κ, εξερευνά τώρα τον μαγικό κόσμο του William Shakespeare. Το «Αγάπης Αγώνας Άγονος» ανήκει στις τραγικές κωμωδίες του Shakespeare. Κωμωδία με humor “χοντρό” . Σε ένα μέρος γεμάτο από έρωτες χωρίς ανταπόκριση. Ένα Βασίλειο σε πνευματική και σωματική ασκητεία που προστατεύει τη λογική, τιθασεύοντας με τιμωρητικό τρόπο τις επιθυμίες και ένα Δάσος, που διατηρεί τα αρχέγονα ένστικτα για συνύπαρξη, συνεύρεση και υποταγή του ανίσχυρου «Του Ερωτευμένου».

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_b_faidra_new_(164) Συνέντευξη: Η Έφη Θεοδώρου και η Μαρία Σκουλά μιλούν για την «Φαίδρα» «έργο για τον έρωτα ως πάθος καταστροφικό, ταυτόχρονα όμως είναι και ένας στοχασμός πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια των προσώπων να εξερευνήσουν τα όρια της ελευθερίας τους. Βρισκόμαστε όμως στο τερραίν της τραγωδίας και τα χαρτιά είναι σημαδεμένα». Main_unnamed_(4) Ο Θανάσης Τριαρίδης και η Ελενα Σωκράτους στέκονται «απέναντι» στον πολιτισμένο... κόσμο «Με θυμώνει το ότι δε συνειδητοποιούμε ότι έτυχε να γεννηθούμε εδώ, έτυχε να μην πεθάνουμε από ασιτία, λίγες ώρες μετά τη γέννησή μας, εγκαταλελειμμένοι σε ένα δάσος της Νιγηρίας. Με θυμώνει το ότι όλα όσα με θυμώνουν είναι κοινότοπα, θυμώνουν τόσους πολλούς, αλλά υπάρχουνε ακόμη». Main_703 Η ομάδα των «Δαιμονισμένων» μιλά στο www.tospirto.net Μιλήσαμε με την ομάδα των Δαιμονισμένων, τον Κωνσταντίνο Χατζή που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σ΄αυτην, τη σκηνογράφο Λία Ασβεστά και τους ηθοποιούς Θεοχάρη Ιωαννίδη, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκο Λεκάκη και Νίκο Μάνεση στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για την παράσταση αυτή. Main_assemplywomen_www%c2%a9stavroshabakis--9 Όταν οι Εκκλησιάζουσες έγιναν λαϊκή οπερέτα Ο Χριστόφορος Σταμπόγλης μιλά στο www.tospirto.net. Main_62453035_2468664746490741_9056351384462426112_n Αιμίλιος Χειλάκης: «Ψάχνεις τα μαλλιά και τη φωνή μου; Έλα στο θέατρο και θα σου μιλήσω για Σαίξπηρ» «Πώς τα ξωτικά παλεύουν μέσα μας για την αγάπη και την αναπαραγωγή;».
#load_content_with_ajax