ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Πρόσωπα

Γιολάντα Μαρκοπούλου- Ιωάννα Βαλσαμίδου: Μας συστήνουν «αληθινές» ιστορίες 23 Μαΐου 2017

Mind the fact, το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ.

Το Mind the fact, το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας, έρχεται από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, αναδεικνύοντας αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους που τις έζησαν. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής τέχνης και πολιτισµού, που µέσα από θεατρικές παραστάσεις, installations, performances και εικαστικές εκθέσεις φιλοδοξεί να στρέψει το βλέμμα μας στον Άλλον.
Όλα  ξεκίνησαν σχεδόν ένα χρόνο πριν, όταν δηµιουργήθηκαν εννέα καλλιτεχνικά εργαστήρια µε δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες, νέους και παιδιά με κοινό παρονομαστή τα βιώματα με τα οποία οι συμμετέχοντες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Τα εργαστήρια ολοκληρώθηκαν. Τα καλλιτεχνικά έργα - ντοκουμέντα πραγματικής ζωής και αληθινών γεγονότων που προέκυψαν, παρουσιάζονται στο πρόγραμμα του πρώτου mind the fact.
Εμείς μιλήσαμε με τις υπεύθυνες του φεστιβάλ, Γιολάντα Μαρκοπούλου- Ιωάννα Βαλσαμίδου, για το φεστιβάλ αυτό, το όραμά του και όχι μόνο.

Γιατί ένα νέο φεστιβάλ στην πόλη μας; Τι νέο φέρνει και ποιο κενό έρχεται να καλύψει;
Το φεστιβάλ αποτελεί ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής τέχνης και πολιτισμού, που φιλοδοξεί να στρέψει το βλέμμα μας στον Άλλο. Παρουσιάζει, δηλαδή,  μόνο αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές του ίδιους τους ανθρώπους που τις έζησαν, οπότε αμέσως μιλάμε για ένα πολύ διαφορετικό φεστιβάλ.

Πώς το εμπνευστήκατε και τι σημαίνει το Mind the fact;
Το mind the fact ως θεσμός δημιουργήθηκε φέτος, ωστόσο οι άνθρωποι που το στελεχώνουν δουλεύουν ήδη πολλά χρόνια μαζί σε αυτό το είδος θεάτρου και εικαστικών τεχνών με ομάδες που έχουν ιδιαίτερη βιογραφία. Όπως λέει και ο ίδιος ο τίτλος του φεστιβάλ, στόχος μας είναι να προσκαλέσουμε το κοινό να δει την πραγματικότητα, να στρέψει το βλέμμα στα αληθινά γεγονότα. Να κοιτάξει τους συμμετέχοντες του mind the fact με «άλλο μάτι».

Τι θα δούμε στο φεστιβάλ αυτό;
Παραστάσεις φτιαγμένες από αληθινές ιστορίες, όπου πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι άνθρωποι που τις έζησαν.  Στο Φεστιβάλ σίγουρα κάθε παράσταση είναι πολύ ξεχωριστή.  Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται στο Δημαρχείο Αθηνών, όπου πέντε νεαρά αγόρια που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους, με τη σκηνοθετική ματιά της Ελένης Ευθυμίου, παίρνουν  το λόγο και διεκδικούν τη δική τους θέση στον «Κόσμο των μεγάλων» (26/5). Μία ομάδα ανθρώπων που έχουν βιώσει αστεγία, με την καθοδήγηση της Σοφίας Μαυραγάνη και της Ελευθερίας Ρουσάκη, μας απευθύνουν μια ανοικτή πρό(σ)κληση σε «Δείπνο»: το βραδινό τραπέζι θα είναι στρωμένο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (26, 28,29/5).  Εμείς σας περιμένουμε στο HOTEL Ερμού και στον κόσμο του «Ρουλέτενμπουργκ», εκεί όπου άνθρωποι που υπήρξαν κάποτε εξαρτημένοι από τον τζόγο θα στήσουν ένα αλλιώτικο «παιχνίδι», εμπνευσμένοι από τον «Παίκτη» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι  (26-28/5).  Οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω τους τον τόπο τους παρουσιάζονται στη θεατρική παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες!» από την ομάδα προσφύγων Station Athens, που θα συνομιλήσει με τους Πέρσες του Αισχύλου προβάλλοντας σύγχρονες ιστορίες πολέμου και προσφυγιάς, στο Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ (27-29/5).  Στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης οι μικρότεροι φίλοι του mind the fact, ηλικίας 6-9 ετών, θα πρωταγωνιστήσουν ως πραγματικοί ηθοποιοί στη θεατρική παράσταση «Στο νησί της τελειότητας».  Καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ παρουσιάζονται εκθέσεις, installations και διαδραστικές performances,  που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο καλλιτεχνικής έρευνας και εργαστηριακής διαδικασίας (26-29/5).

Ποιοι είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές των ιστοριών και γιατί πρέπει να τις ακούσουμε;
Οι άνθρωποι που συμμετέχουν, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι άνθρωποι με ιδιαίτερες ιστορίες και παρελθόν. Άνθρωποι που ζουν δίπλα μας, που γνωρίζουμε αλλά ποτέ δεν χαιρετίσαμε, άνθρωποι που τους βλέπουμε, αλλά δεν σταθήκαμε ποτέ να τους κοιτάξουμε. Ίσως να έχουν βιώσει προσφυγιά, αστεγία, εξάρτηση, καταστροφή, να είναι έφηβοι και νέοι που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους, αν έχουν εμπλοκή με το νόμο. Με τις ιστορίες τους και τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα ανατρέπουν την πραγματικότητά μας, αποκαλύπτουν «μία άλλη όψη του νομίσματος», μας προσκαλούν σε έναν κόσμο - αν όχι καλύτερο - σίγουρα πιο ειλικρινή.

Είναι καθόλου υποψιασμένος ο κόσμος για το τι συμβαίνει…. δίπλα του;
Ο κόσμος είναι υποψιασμένος, αλλά δεν εμπλέκεται παραπάνω και πιο προσωπικά για διάφορους λόγους. Από έλλειψη χρόνου, από συνήθεια, από φόβο… . Γνωρίζουμε τι συμβαίνει έξω από το σπίτι μας, γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά μοιάζει σαν κάτι να μας εμποδίζει να ασχοληθούμε πραγματικά.  To mind the fact προσφέρει αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα, να έρθουν σε επαφή και σε διάλογο άνθρωποι που θέλουν αλλά δε συναντήθηκαν μέχρι σήμερα.

Γιατί υπάρχει ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στον… Άλλον;
Σε μία περίοδο που εύκολα κανείς παρασύρεται από όσα γρήγορα διαβάζει στις ειδήσεις ή στο internet και από αυτά φευγαλέα βλέπει στις τηλεοπτικές οθόνες, η ανάγκη να στρέψει ουσιαστικά την προσοχή του στον συνάνθρωπο είναι αναγκαία και σπάνια.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο θεατής έρχεται σε άμεση επαφή με τον Άλλον, που θα αφηγηθεί την ιστορία του έτσι όπως αυτός επιθυμεί, χωρίς φίλτρο και χωρίς διαμεσολαβητή ή μεσάζοντα. Το καλλιτεχνικό δημιούργημα τού δίνει «βήμα» και χώρο να απευθύνει το λόγο στο κοινό. Ε, αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει και τόσο συχνά….

Ποιος ο στόχος του φεστιβάλ;
Οι συμμετέχοντες αφηγούνται μέσω της τέχνης του θεάτρου κυρίως, αλλά και των άλλων παραστατικών και εικαστικών τεχνών την ιστορία τους, τη βιογραφία τους και δημιουργούν έτσι μια ευκαιρία να μιλήσουν δημόσια και να ανοίξουν έναν δημόσιο διάλογο. Αυτό είναι και που κάνει αυτό το φεστιβάλ τόσο ξεχωριστό. Μέσα από τις παραστάσεις γνωρίζει κανείς και μία άλλη πλευρά των πραγμάτων, αλλάζει οπτική γωνία. Γνωρίζει τους ίδιους τους ανθρώπους, τον καθέναν με την δική του ταυτότητα και ιδιαίτερη βιογραφία. Έτσι ελπίζουμε ότι παύει ο κάθε ένας να είναι ακόμα μία γενίκευση ή ένας αριθμός μίας απρόσωπης λίστας.

Πρέπει η τέχνη να βγει στους δρόμους και να  «πάει» κοντά στους ανθρώπους ή οι άνθρωποι να την αναζητούν;
Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός των δύο, πρέπει να δημιουργηθεί μία αμφίδρομη σχέση. Αυτό ακριβώς υποστηρίζουμε βγαίνοντας στο δρόμο με τις προ-φεστιβαλικές δράσεις που  ονομάζουμε «Χαίρω Πολύ!». Προσκαλούμε τον κόσμο στο φεστιβάλ όχι απρόσωπα και όχι μόνο μέσω της διαφήμισης και της επικοινωνίας άλλα άμεσα, πρόσωπο με πρόσωπο, στο δρόμο. Άλλωστε αυτή είναι και η ταυτότητά μας. Όλα τα εργαστήρια και τα καλλιτεχνικά έργα του mind the fact είτε έχουν δημιουργηθεί κυριολεκτικά στο δρόμο, είτε θα παρουσιαστούν στο δρόμο.  Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε τη βαθιά κατανόηση στον κόσμο που κινείται στην πόλη ότι το mind the fact δεν είναι ένα ακόμη φεστιβάλ που θα πάει να δει, αλλά είναι περισσότερο μία εμπειρία. Μία τετραήμερη εμπειρία, που θα έχει την ευκαιρία να «κουβαλήσει» μαζί του παραπέρα και για καιρό αργότερα.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_6th_hrtf Τα μέλη της Fabrica Athens συστήνονται στο www.tospirto.net Το φεστιβάλ κλείνει φέτος 10 χρόνια. Main_b_faidra_new_(164) Συνέντευξη: Η Έφη Θεοδώρου και η Μαρία Σκουλά μιλούν για την «Φαίδρα» «έργο για τον έρωτα ως πάθος καταστροφικό, ταυτόχρονα όμως είναι και ένας στοχασμός πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια των προσώπων να εξερευνήσουν τα όρια της ελευθερίας τους. Βρισκόμαστε όμως στο τερραίν της τραγωδίας και τα χαρτιά είναι σημαδεμένα». Main_unnamed_(4) Ο Θανάσης Τριαρίδης και η Ελενα Σωκράτους στέκονται «απέναντι» στον πολιτισμένο... κόσμο «Με θυμώνει το ότι δε συνειδητοποιούμε ότι έτυχε να γεννηθούμε εδώ, έτυχε να μην πεθάνουμε από ασιτία, λίγες ώρες μετά τη γέννησή μας, εγκαταλελειμμένοι σε ένα δάσος της Νιγηρίας. Με θυμώνει το ότι όλα όσα με θυμώνουν είναι κοινότοπα, θυμώνουν τόσους πολλούς, αλλά υπάρχουνε ακόμη». Main_703 Η ομάδα των «Δαιμονισμένων» μιλά στο www.tospirto.net Μιλήσαμε με την ομάδα των Δαιμονισμένων, τον Κωνσταντίνο Χατζή που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σ΄αυτην, τη σκηνογράφο Λία Ασβεστά και τους ηθοποιούς Θεοχάρη Ιωαννίδη, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκο Λεκάκη και Νίκο Μάνεση στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για την παράσταση αυτή. Main_assemplywomen_www%c2%a9stavroshabakis--9 Όταν οι Εκκλησιάζουσες έγιναν λαϊκή οπερέτα Ο Χριστόφορος Σταμπόγλης μιλά στο www.tospirto.net. Main_62453035_2468664746490741_9056351384462426112_n Αιμίλιος Χειλάκης: «Ψάχνεις τα μαλλιά και τη φωνή μου; Έλα στο θέατρο και θα σου μιλήσω για Σαίξπηρ» «Πώς τα ξωτικά παλεύουν μέσα μας για την αγάπη και την αναπαραγωγή;».
#load_content_with_ajax