Θέατρο | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Ο Μελέτης Ηλίας μιλά στο www.tospirto.net 11 Ιανουαρίου 2018

Έχω δεχθεί ότι από τη στιγμή που είμαι ηθοποιός υπάρχει μία τάση των ανθρώπων να κοιτάξουν μέσα από την κλειδαρότρυπα επειδή θέλουν να μάθουν.

Ο Μελέτης Ηλίας πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση «Στέλιος Καζαντζίδης – Η ζωή του όλη».  Άλλος ένας ρόλος προστίθεται στους πολλούς και σημαντικούς που έχει ερμηνεύσει εδώ και αρκετά χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά... με τύχη- όπως λέει ο ίδιος- αλλά και με ταλέντο και αφοσίωση, όπως λένε οι άλλοι. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα της ελληνικής οικογένειας στην τηλεοπτική επιτυχία του Alpha, «Το σοϊ σου», ενώ έδωσε και κινηματογραφικό “παρών” στην ταινία «The Bachelor 2». Όλα για όλα για τον Μελέτη που συνεχίζει να δουλεύει, να ερμηνεύει και να χαίρεται με αυτά που κάνει.

Πόσο ενθουσιασμένος είσαι με την συμμετοχή σου σε μία θεατρική παράσταση για την ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη;
Όταν μου έγινε η πρόταση από τη Μιμή Ντενίση και μου είπε ότι θα ήθελε να κάνω τον ομώνυμο ρόλο σε ένα έργο για την ζωή του Καζαντζίδη στην αρχή φοβήθηκα και αγχώθηκα. Η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος όταν ακούει το όνομα αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, αυτό που του έρχεται στο μυαλό είναι… «Η φωνή»…Το ηχόχρωμα, η ένταση και η έκταση που κανένας τραγουδιστής δεν μπορεί να πλησιάσει πόσο μάλλον ένας ηθοποιός. Θέλησα λοιπόν να μάθω αν θα χρειαστεί να τραγουδήσω. Όταν έλαβα αρνητική απάντηση μου έφυγε το άγχος και μπήκα με τα μπούνια. Είναι μία βιογραφία που δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη, δεν είναι μιούζικαλ.

Χωράει μία τόσο σημαντική ζωή μέσα σε λίγες θεατρικές ώρες; Υπάρχει ένα τίμιο αποτέλεσμα;
Καταρχάς μιλάμε για μία περίοδο της ζωής του, μέχρι τα 35, που παράτησε τη νύχτα και αποσύρθηκε, πήγε στον Άγιο Κωνσταντίνο. Η δουλειά που έχει γίνει στο κείμενο είναι σπουδαία. Δεν είναι εφικτό να παρουσιάσεις όλα τα περιστατικά, όλες τις στιγμές του. Εστιάζουμε σε κάποιες «κολώνες» της ζωής του όπως η γνωριμία του με τους δασκάλους του, η πρώτη φορά που τραγούδησε και τον έδιωξαν αφού ήταν μια μεγάλη αποτυχία. Παρουσιάζουμε τις σχέσεις και τις γνωριμίες του, τους έρωτες και τις γυναίκες που τον σημάδεψαν. Προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη εικόνα, αυτή που μπορεί να χωρέσει μέσα σε δυόμιση ώρες που διαρκεί η παράσταση.

Προσθέτεις λοιπόν στην φαρέτρα σου άλλον έναν ρόλο. Έχεις κάνει πολλές θεατρικές παραστάσεις, έχεις πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές (όχι πολλές) έχει κάνει και κινηματογράφο. Αισθάνεσαι ευέλικτος μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει; Σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα της καριέρας σου;
Ως ηθοποιός ήμουν τυχερός και είχα σημαντικές συνεργασίες εξ αρχής. Μόλις τελείωσα τη σχολή συνάντησα τον Λευτέρη Βογιατζή και μετά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο με τον οποίο δούλεψα για πέντε ολόκληρα χρόνια. Μετά ήρθαν άλλα πέντε χρόνια με τον Λιβαθινό, ενώ ακολούθησαν και άλλες πολλές σπουδαίες συνεργασίες. Είχα λοιπόν δουλειά, αλλά και την ευκαιρία να παίξω σημαντικούς ρόλους σε ένα επάγγελμα με μεγάλη ανεργία και χωρίς την πολυτέλεια της επιλογής. Όμως ως ηθοποιός οφείλεις να δοκιμαστείς σε διάφορα είδη. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό έκανα. Απλώς ξεκίνησα και αφοσιώθηκα στο θέατρο που με βοήθησε- με τον καιρό- να πατήσω στα πόδια και να αποκτήσω αυτοπεποίθηση. Η τηλεόραση- που άργησα να κάνω- είναι κάτι πολύ απαιτητικό και με γρήγορους ρυθμούς. Δεν σου επιτρέπει να συνηθίσεις, να μάθεις και να δώσεις χρόνο σε αυτό που συμβαίνει. Όλα όμως παίζουν τον ρόλο τους και σε διαμορφώνουν.

Είπες τύχη. Η καριέρα σου δεν είναι και θέμα ταλέντου;
Η τύχη είναι κάτι σημαντικό, αναφέρομαι στη σωστή στιγμή. Όταν εγώ αναζητούσα τι θα κάνω έτυχε ο Τερζόπουλος να ψάχνει άτομα για την ομάδα του. Όταν έφυγα από εκεί ήταν τότε που ο Λιβαθινός αναζητούσε ηθοποιούς για να κάνει τον Βασιλιά Ληρ στο ΚΘΒΕ. Με είχε δει και με πρότεινε η Μπέτυ Αρβανίτη. Ήταν όλα θέμα timing, εκτός από το όποιο ταλέντο. Την ίδια στιγμή είχα και έχω την ανασφάλεια που έχουν όλοι οι ηθοποιοί. Αλλά μου αρέσουν και τα φώτα. Νιώθουμε καλά με αυτό που κάνουμε, αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν αντέχουμε τον εαυτό μας.

Τα φώτα σε έκαναν να νιώσεις μεγάλος star και να παραστήσεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι για να ικανοποιήσεις το «έξω»;
Όχι. Αν αυτό που συμβαίνει τώρα μου συνέβαινε στα 23-24 μπορεί να ήμουν πολύ επιπόλαιος και να είχα κάνει τρέλες. Αυτή η αναγνωρισιμότητα που δίνει η τηλεόραση σε παρασύρει. Όμως το χειρίζομαι με διακριτικότητα. Απλώς ορισμένες φορές σκέφτομαι γιατί όλο αυτό να μην έχει συμβεί 10 χρόνια πριν.

Υπάρχουν δύο είδη ηθοποιών; Αυτοί που πουλάνε πολύ την προσωπική τους ζωή και ζουν στα φώτα αλλά και αυτοί που παριστάνουν τους πολύ σοβαρούς;
Δεν μπορώ να βάλω τους ανθρώπους σε κατηγορίες. Ο καθένας είναι πολύ  διαφορετικός και έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένες περιπτώσεις.  Αλλιώς διαχειρίζεται κάποιος την έκθεσή του στα φώτα, την απόφασή του να είναι στην άκρη, να νιώθει επιτυχημένος ή αποτυχημένος.  Να είναι σοβαρός ή λιγότερο σοβαρός. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και μοναδικοί.

Τις φωτογραφίες της συζύγου και των παιδιών σου σ' ένα περιοδικό, την περιέργεια κάποιων για την προσωπική σου ζωή.. Τα δέχεσαι ευχάριστα όλα αυτά;
Έχω δεχθεί ότι από τη στιγμή που είμαι ηθοποιός υπάρχει μία τάση των ανθρώπων να κοιτάξουν μέσα από την κλειδαρότρυπα επειδή θέλουν να μάθουν. Αν είμαι παντρεμένος και αν έχω παιδιά ή αν είμαι μόνος μου. Αυτού του είδους η περιέργεια υπάρχει παντού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δε με ενοχλεί αφού δεν έχω δώσει σε κάποιον το δικαίωμα να είναι αδιάκριτος και να εισχωρήσει εκεί όπου θα μπορούσε –ενδεχομένως- να με ενοχλήσει.

Εκτός από την τέχνη κάποια στιγμή βρέθηκες υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Θέλησες, με αυτό τον τρόπο, να κάνεις τι; Ήταν μία “πολιτική” κίνηση;
Είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και αυτό που επιμένω να βλέπω είναι η ικανότητα των άλλων να είναι καλοί και δοτικοί. Κάποιες φορές -αν και έχουμε χαρίσματα σαν λαός- τα παραμελούμε και αφήνουμε την κακή συμπεριφορά να υπερισχύσει. Έχω δει να δίνουν από το υστέρημά τους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη αλλά και μία πολύ κακή συμπεριφορά –από κάποιους- σε αυτούς που υποφέρουν. Το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε στα θετικά και να έχουμε έναν κοινό-καλό- σκοπό.  Η δική μου επιθυμία, αυτό που με ώθησε στο να βάλω υποψηφιότητα- ήταν να κάνω κάτι για να καλυτερέψουν κάποια πράγματα στον τόπο, τη γειτονιά, όπου ζω...με τη δική μου θέση και με τα δικά μου πιστεύω. Δεν θα έμπαινα ποτέ σε ένα κόμμα, σε μία πολιτική παράταξη βάζοντας στόχο κάτι «μεγάλο». Αυτό που ήθελα και θέλω είναι να βοηθήσω όσο μπορώ και να κάνω- ό,τι περνάει από το χέρι μου- για να βελτιωθούν κάποια πράγματα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικάσια δεν πέτυχε και έμεινα στην υποψηφιότητα.

Πιστεύεις ότι όπως είναι η πολιτική σήμερα οι καλές προθέσεις πηγαίνουν περίπατο και κερδίζει πάντα το «κόμμα»;
Το σύστημα είναι λάθος από πολύ βαθιά. Για πάρει κάποιος την απόφαση να ασχοληθεί με την πολιτική, να μπει μέσα σε αυτή, να προχωρήσει και να κάνει κάποια πράγματα μάλλον έχει ακολουθήσει κάποιες διαδρομές σε σκοτεινούς παράδρομους, δεν έχει περπατήσει μόνο στον ίσιο δρόμο. Κάτι γίνεται λάθος...γενικώς.

Και ο κόσμος όμως, ο ψηφοφόρος και υποστηρικτής τον παράδρομο δεν επιλέγει για να βολευτεί χωρίς να τον νοιάζει το κοινό καλό;
Δυστυχώς αυτό ισχύει αλλά όχι σε όλους. Ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι.

Η κρίση πόσο έχει επηρεάσει το επάγγελμα του ηθοποιού; Ένα περίεργο επάγγελμα και με ανασφάλεια εξ αρχής.
Η κρίση έχει ωθήσει πολλούς καλλιτέχνες στο να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αν δε βρίσκουν δουλειά, φτιάχνουν μια ομάδα, έναν δικό τους θίασο για να ικανοποιήσουν την ανάγκη έκφρασης. Αυτό κρύβει και μία μεγάλη παγίδα. Η ποσότητα των παραστάσεων είναι πολύ μεγάλη. Δυσανάλογη σε σύγκριση με την ζήτηση που υπάρχει από την πλευρά του κοινού. Κάπως έτσι υπάρχουν παραστάσεις που δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα της παραγωγής. Καλό είναι να σκεφτόμαστε πολύ καλά τι κάνουμε προκειμένου αυτό που δημιουργούμε να μην αφορά μόνο εμάς και την οικογένειά μας αλλά και τον κόσμο... το κοινό.

Εσύ είσαι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία σου, με αυτό που έχεις καταφέρει, με την επιλογή σου να γίνεις ηθοποιός;
Από την πρώτη μέρα που θέλησα να γίνω ηθοποιός -μέχρι και σήμερα- είμαι ευτυχισμένος μέσα μου. Και οι δυσκολίες, και η ανεργία κάποιες φορές και το ότι δεν είχα να φάω, είναι πράγματα που δεν με πτόησαν. Είμαι καλά με αυτό που κάνω και ικανοποιημένος με όλα όσα έχω καταφέρει.

Γιώργος Βλαχογιάννης

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_who's_afraid_of_virginia_wolf33581%d0%ac2_copy_nikolay_biryukov Στη «ζούγκλα» του σαλονιού της Βιρτζίνια Γουλφ- Ποιον καυγά θυμούνται οι ηθοποιοί της παράστασης; Εμείς αντί μίας συνηθισμένης συνέντευξης, ρωτήσαμε τους ηθοποιούς της παράστασης - Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννη Παπαδόπουλο και Στέλλα Βογιατζάκη- ποιος από τους ερωτικούς καυγάδες της προσωπικής ή μη ζωής τους έχει αποτυπωθεί πιο έντονα στη μνήμη τους. Main_slider Γ. Περλέγκας- Μ. Πρωτόπαππα: Αντέχουν να μείνουν... γυμνοί; «Δημιουργείς αυτό που χρειάζεσαι κι αυτή είναι η αλήθεια σου». Main_slider Θέμις Μπαζάκα: «Δεν είμαι ένας πειθαρχημένος άνθρωπος που έχτισε μια καριέρα με οδηγίες χρήσης» «Η Λιούμπα έχει κάτι πολύ δικό μου. Είμαι σπάταλη, επιπόλαιη και ρομαντική. Μοιραζόμαστε και τις καταστροφικές- ερωτικές- σχέσεις, σχέσεις με τους λάθος άντρες». Main_gia_2640 Γρηγόρης Βαλτινός: «Δεν υπάρχει σκοπός όταν αγαπάς, το να αγαπάς είναι ο σκοπός» «Δεν είναι καθόλου εύκολο μέσα σε δύο λεπτά να σκουπίζεις τα μάτια των θεατών και να ζωγραφίζεις ένα γέλιο στα χείλια τους». Main_703 Συνέντευξη: Η Νικαίτη Κοντούρη, η Υρώ Μανέ και η «Ρένα» Η σκηνοθέτις και η πρωταγωνίστρια μιλούν στο www.tospirto.net. Main_slider Γιάννης Μόσχος: «Δε θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια» «Πέσαμε στην παγίδα της ευκολίας και στην έκπτωση του γούστου του μέσου κοινού».
#load_content_with_ajax