Θέατρο | Πρόσωπα

Η Μάνια Παπαδημητρίου ετοιμάζεται να μπει στο Πιραντελικό σύμπαν 11 Ιουνίου 2018

Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πρωταγωνιστήσει στο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε».

«Έτσι είναι» δηλώνουν κατηγορηματικά η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Νίκος Καμτσης και προσθέτουν, για καλό και για κακό, «Αν έτσι νομίζετε». Η Πιραντελική ρήση δεν λέγεται χωρίς λόγο. Το αντίθετο. Το έργο Ιταλού συγγραφέα με τον ίδιο τίτλο, θα είναι η βάση της συνεργασίας τους, που συζητείται εδώ και καιρό, αλλά προσφάτως οριστικοποιήθηκε. Έτσι, τον ερχόμενο χειμώνα το Πιραντελικό σύμπαν θα γεμίσει τη σκηνή του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.

Θυμίζουμε πως στο έργο, μια παρέα ανθρώπων αγωνιά να μάθει με κάθε τρόπο τι συμβαίνει πραγματικά στο σπίτι των νεοφερμένων γειτόνων τους. Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας καταθέτουν ο καθένας τη δική του άποψη για τα γεγονότα και οι περίεργοι προσπαθούν απεγνωσμένα να δουν ποια θέση πρέπει να κρατήσουν.

Εμείς μιλήσαμε με την Μάνια Παπαδημητρίου που θα ενσαρκώσει τον κεντρικό ρόλο της μυστηριώδους κυρίας Φρόλα (το ρόλο του Λαουντίζι -που είναι ο ίδιος ο Πιραντέλλο επί σκηνής- θα παίξει ο Γιάννης Λασπιάς) προκειμένου να διερευνήσουμε από νωρίς τους άξονες πάνω στους οποίους θα στηθεί η παράσταση αυτή που θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καμτσής.

«Είναι το πρώτο θεατρικό έργο που έτυχε να διαβάσω όταν ήμουν έφηβη. Με τράβηξε ο τίτλος περιμένοντας σ’ ένα ιατρείο μία γιατρό. Εκεί βρήκα στη βιβλιοθήκη το βιβλίο και όταν άρχισα να το διαβάζω, δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Η γιατρός καθυστέρησε πολύ και το διάβασα όλο. Αυτό που μου συνέβη είναι ότι κατατρόμαξα! Η ιδέα των διαφορετικών οπτικών πάνω στην πραγματικότητα δεν χωρούσε στο υπεραναλυτικό μου μυαλό. Ήθελα να υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Έκτοτε το ξαναείδα και το ξαναδιάβασα πολλές φορές στο θέατρο. Δε με τρόμαζε πια, αλλά πάντα αυτή η αρχική αίσθηση θα μου μένει. Είναι από τις πιο δυνατές μου εμπειρίες σε σχέση με το θέατρο η ανάγνωση αυτού του έργου!» αναφέρει χαρακτηριστικά η ηθοποιός για το τι τη γοήτευσε στο έργο αυτό.

 «Έτσι είναι… Αν έτσι νομίζετε»: Κατά πόσο η ρήση αυτή του Πιραντέλο, σας αντιπροσωπεύει και πόσο σχετική είναι τελικά η αλήθεια που μας περιβάλλει; Είναι πολύ δύσκολο αυτό το ερώτημα. Όταν είσαι νέος, πιστεύεις ότι υπάρχει κάπου μια αλήθεια που εσύ θα τη βρεις. Κι όταν μιλάς με μεγαλύτερους που σου τα μπερδεύουν, τους θεωρείς απλώς συμβιβασμένους ή κουρασμένους κι αποδίδεις σ’ αυτό το ότι δε θέλουν ή δεν μπορούν να δουν μια ξεκάθαρη αλήθεια. Μεγαλώνοντας, καταλαβαίνεις πως οι παράμετροι της πραγματικότητας είναι τόσες πολλές, που καμία φορά είναι καλύτερα μερικά πράγματα να μην τα ψάχνεις και πολύ. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι γερνάς ή παραδίνεσαι στην συνήθεια κι εσύ, αλλά ό,τι και να ‘ναι αυτό, συμβαίνει. 

Yπάρχουν αντιστοιχίες με την σύγχρονη κοινωνική κατάσταση που βιώνουμε; Το έργο από μια πλευρά είναι διαχρονικό. Η κοινωνία προβάλλει πάνω στους άλλους, δηλαδή στους γείτονες το δικό της κενό ψάχνοντας να ανακαλύψει κρυμμένα μυστικά για τη ζωή τους, Την ώρα που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους. Από μια άλλη πλευρά είναι πολύ επίκαιρο. Γιατί με την ίντριγκα που στήνει ο Πιραντέλλο μάς δείχνει πώς είναι δυνατόν η πραγματικότητα να είναι θέμα οπτικής. Σου παρουσιάζω ένα γεγονός σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μου και παγιδεύεσαι στην οπτική μου, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποδειχθεί η αλήθεια. Αν υπάρχει μία αλήθεια και δεν είναι κατασκευασμένο ολόκληρο το γεγονός ακριβώς  για να δημιουργηθεί στον περίγυρο η ανασφάλεια που γεννάει κάποιο κρυμμένο μυστικό που ποτέ δεν έρχεται στο φώς. Σήμερα με την κυκλοφορία τόσων νέων που δεν είναι αληθινά, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα πείθουν το πλήθος και το οδηγούν σε απίστευτες πεποιθήσεις σε βαθμό υστερίας που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πόλεμο, ένα τέτοιο έργο μπορεί να είναι πολύ επίκαιρο. 

Ποια είναι η κυρία Φρόλλα; Η κυρία Φρόλλα είναι το μυστηριώδες πρόσωπο που έχει σχέση με όλες τις πλευρές. Κάποιες φορές  μοιάζει αυτή να στήνει την ίντριγκα κι άλλοτε πάλι να μπλέκεται στα πλοκάμια της ίντριγκας των άλλων. Κι αν όλο αυτό ήταν ένα θέατρο; Ένα θέατρο που στήσανε για να ταράξουν τη ζωή των γειτόνων, δηλαδή των θεατών; Ποτέ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει κι αυτήν την πλευρά. Το θέατρο είναι ο μόνος χώρος όπου η αλήθεια και το ψέμα συναντιούνται χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες, καθώς όσο πιο συχνά περνάς από το ένα στο άλλο, τόσο πιο ενδιαφέρουσα είναι η ερμηνεία ή το έργο που παράγεις. Ο Πιραντέλλο καταργεί τις έως τότε συμβάσεις και παρέχει στον θεατή, αυτήν την αλληλοδιαδοχή σε δόσεις υπερβολής επίτηδες για να ταράξει τα νερά και να αποκαλύψει ένα από τα μυστικά της μαγείας της θεατρικής τέχνης.... Δεν υπάρχει σταθερά. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Αυτό μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ξαναγίνει τόσο ολοκληρωμένα και τόσο τολμηρά.

Ο ​στόχος​ και ο δικός σας και της σκηνοθεσίας με την παράσταση αυτή μπορεί να διατυπωθεί;  Μου αρέσει η ιδέα  του συνδυασμού με την θεωρία του Αϊνστάιν και ανυπομονώ να δω πώς θα γίνει αυτό. Με τί υλικά και πως θα διαμορφωθεί το κείμενο από το Νίκο. Είναι πολύ νωρίς για να πω οτιδήποτε περισσότερο. Είναι ένα στοίχημα πολύ ενδιαφέρον και προκλητικό, αλλά με τρομάζει κιόλας.

Η σχετικότητα και η ρευστότητα στις σχέσεις και τις ζωές μας είναι κάτι που έχετε αποδεχτεί ως άνθρωπος ή κάτι στο οποίο προσπαθείτε να αντισταθείτε; Φυσικά και το έχω αποδεχθεί. Δεν θα άντεχα να ζήσω ως τα 55 αν δεν το αποδεχόμουν. Αλλά υπάρχει μέσα μου ένα αίσθημα δικαιοσύνης απ’ το οποίο και να θέλω,  δεν μπορώ να απαλλαγώ. Αυτό με κάνει να επιμένω και στο τέλος να βρίσκω και να υποστηρίζω  κάποια από τις αλήθειες με μεγαλύτερο πάθος.  Δεν ανήκω ως άτομο στον πιραντελλικό κόσμο, αλλά στον αντίποδά του. Μ’ ενδιαφέρει όμως να διερευνήσω υποκριτικά αυτόν τον κόσμο. Γιατί στη σκηνή είναι ωραία να είμαστε άλλοι απ’ ότι στη ζωή.

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει αισιοδοξία σήμερα και τι σας εκνευρίζει; Αισιοδοξία με γεμίζουν οι μικρές επιτυχίες των αγώνων στη ζωή. Όταν αγωνίζεσαι για κάτι πραγματικά και με πάθος στο τέλος κάτι γίνεται  Με απογοητεύει η γενική απάθεια και η κατάθλιψη  των περισσότερων ανθρώπων, πράγμα που τους κάνει να νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Αισιοδοξία με γεμίζει ο ήλιος αυτής της χώρας και η δημιουργικότητα των ανθρώπων που σε πείσμα των καιρών θέλουν να γελούν. Με εκνευρίζει η αδιαφορία πολλών υψηλά ισταμένων που ευθύνονται για την δυστυχία που υπάρχει γύρω μας και αρνούνται πεισματικά να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.

Εκτός από το "Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε" , τι άλλα  επαγγελματικά  σχέδια έχετε για την ερχόμενη χρονιά; Τα επόμενα ή μάλλον τα προηγούμενα από τον Πιραντέλλο σχέδια μου είναι να κάνουμε στην αρχή του φθινοπώρου ξανά το έργο " "Camille Claudel - Mudness". Το έργο αυτό του Γιάννη Λασπιά παίξαμε το χειμώνα στο θέατρο Πόλη και το αγάπησα πολύ. Σε σκηνοθεσία του νέου σκηνοθέτη  Πάνου Κούgια και με τις Αγγελική Καρυστινού στο ρόλο της Κόνστανς Πασκάλ και Μαρίνα Χρονοπούλου στο πιάνο. Είναι μια παράσταση για τη ζωή και τον εγκλεισμό της Καμιγ Κλωντελ της μεγάλης γλύπτριας που αγάπησε ο Ροντεν και της Κονστανς Πασκαλ της πρώτης γυναίκας ψυχιάτρου. Θα το ανεβάσουμε ξανά στο Τόπος Αλλού για 10 παραστάσεις τα Δευτερότριτα από 1 Οκτωβρίου. Είναι μια ιδέα δική μου το να ξαναγίνει  στο Τόπος Αλλού γιατί το θέατρο ταιριάζει πολύ στην παράσταση μας και ευχαριστούμε τον Νίκο Καμτσή που αγκάλιασε την ιδέα μας και θέλει να μας στηρίξει στο να το κάνουμε. Σε μια εποχή που γίνονται τόσες πολλές παραστάσεις μέσα στη χρονιά αν κάτι είναι πραγματικά  καλό και δημιουργεί έναν απόηχο καλό είναι να μην πηγαίνει χαμένο και να ξανανεβαίνει.

 

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Nέα Πρόσωπα: Ελεάννα Σαντοριναίου Σκηνοθετεί μία παράσταση που φιλοδοξεί να συνομιλήσει με το σήμερα, τα αδιέξοδα και τις ανησυχίες της νέας γενιάς. Main_anastasakis Γιάννης Αναστασάκης: «Νομίζω ότι δικαιούμαστε μια άλλη συμπεριφορά ως ΚΘΒΕ» «Εύχομαι να έχουμε εργασιακή ειρήνη, που νόμιζα ότι είχαμε κατακτήσει…». Main_1254339_elli_tringou10_1 Ελλη Τρίγγου: «Η αγάπη με κρατάει ζωντανή» «Με εμπνέουν οι άνθρωποι που ζουν με καλές προθέσεις». Main_dsc_8625 Η Λένα Φιλίπποβα σ΄ ένα ευφυές παιχνίδι με τον έρωτα και τον χρόνο «Νομίζω, μπορούμε να παραδεχόμαστε ή να αισθανόμαστε για μια σχέση μόνο ένα πράγμα – αν είναι “ζωντανή” ή αν έχει “πεθανει”». Main_slider Σωτήρης Χατζάκης: «Αγάπησα, πάλεψα, είδα το θέατρο από μέσα» «Ο ηθοποιός είναι το κέντρο του θεατρικού σύμπαντος». Main_slider «Τρεις Αδελφές» στη Στέγη: Ποια είναι η «Μόσχα» των συντελεστών της παράστασης; Ρωτήσαμε τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς τηςπαράστασης ποια είναι η δική τους Μόσχα.
#load_content_with_ajax