Θέατρο | Πρόσωπα

Γιατί η ιστορία του Οιδίποδα συνιστά τον μύθο της Ιστορίας του Κόσμου; 03 Ιουλίου 2018

Ο Σταύρος Τσακίρης κι ο Μίνως Μάτσας μιλούν για την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ. Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες».

Την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ. Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες» παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής (Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος) υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταύρου Τσακίρη, με απλά μέσα, αφηγούνται τον μύθο του Οιδίποδα.

Ο Σταύρος Τσακίρης αναφέρει χαρακτηριστικά στο www.tospirto.net πως επέλεξε να παρουσιάσει μία σύνθεση των επτά τραγωδιών γιατί «σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτόν τον αρχαίο μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες. Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη “παραλογή”, όπως τη συνέθεσε ο λαός και τη διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για την δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη» και συνεχίζει «στον μύθο των Λαβδακιδών είναι γοητευτική η ολοκληρωμένη αφήγηση, οι διαρκείς ανατροπές, η “αστυνομική” πλοκή, ο βαθύς έρωτας των προσώπων με τη ζωή».

H παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες, αλλά  και  πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό. Ποιες, όμως, είναι οι μιαρές σκηνές που θα δούμε; «Η πρώτη συνάντηση του Οιδίποδα και της Ιοκάστης. Ο Γάμος τους. Η τύφλωση του Οιδίποδα. Η Πορεία του Οιδίποδα. Ο αλληλοσκοτωμός των δύο αδελφών Ετεοκλή και Πολυνείκη. Η αυτοκτονία της Ιοκάστης. Η ταφή του Πολυνείκη κ.ά.»

Γιατί, όμως, η ιστορία του Οιδίποδα ουσιαστικά συνιστά «τον μύθο της Ιστορίας του Κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες»;  «Σε όλους τους λαούς αυτές οι επικές αφηγήσεις αποτελούν μια ποιητική σύνθεση που εξιστορεί την εξέλιξη των κοινωνιών στη μυθική εποχή. Πιο ειδικά ο μύθος του Οιδίποδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ενιαίου αγροτικού Μεσογειακού Μύθου. Περνά από τον νομαδικό βίο στην εγκατάσταση, την καλλιέργεια της γης, την αναγκαιότητα της αναβίβασης του ανθρώπου σε πνευματική οντότητα, το τέλος της αυτοδικίας ως επίλυση διαφορών, την εγκαθίδρυση της νομοθεσίας, το αδιέξοδο του ανθρώπου μέσα στη φενάκη της πολιτικής εξουσίας. Ο ανθρώπινος βίος διαρκεί λίγο κι οι συνεχείς μεταβολές του τον καθιστούν ανώφελο αλλά τόσο γλυκό».

Πού αγγίζει το σήμερα; «Όσο υπάρχει καταπίεση ανθρώπου προς άνθρωπο, όσο η ευτυχία μοιάζει κάτι άπιαστο, όσο ο άνθρωπος ζει μέσα από τον φόβο του θανάτου, ιστορίες σαν αυτή θα είναι μια παρηγοριά».

O Μίνως Μάτσας αναφέρει χαρακτηριστικά για τη μουσική της παράστασης: «Ο μύθος της οικογένειας των Λαβδακιδών ειναι κυτταρικός. θα μπορούσε να είναι η ιστορία του ανθρώπου. Συνεχίζοντας την περσινή εργασία μας με τον Σταύρο, λόγος και μουσική πλέκονται δραματουργικά και αφηγούνται την ιστορία επεκτείνοντας τη δράση, άλλοτε σχολιάζοντας και άλλοτε συμπληρώνοντας αυτά που δεν λέγονται στο κείμενο.  Έτσι, με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς να λένε την γνωστή λίγο πολύ ιστορία, δημιουργούνται σκηνές αληθινά συγκινητικές. Νομίζω η εποχή μας έχει ανάγκη από καθαρότητα και ένιωσα την ανάγκη να ανατρέξω μουσικά σε βασικά υλικά. Ας πούμε, μέχρι ένα σημείο του έργου χρησιμοποιώ ήχους που παραπέμπουν στην καθ’υμάς παράδοση (γκάιντα, φλογέρες, νταούλι), αλλά εμφανώς επεξεργασμένους. Συνεχίζουν την αφήγηση τα χάλκινα, ένας μπαγλαμάς και ήχοι καθαρά ηλεκτρονικοί. Στόχος μας είναι με τη συνέργεια όλων των στοιχείων λόγου-μουσικής-κίνησης- εικαστικών του Ψυχούλη να εισπράξει τελικά ο θεατής στιγμές γνήσιας θεατρικής απόλαυσης. Κι αν ο Τσακίρης σχολιάζει πως το μεταίσθημα της μουσικής μου είναι συχνά μελαγχολικό, του απαντάω- τι να κάνω; ζητώ συγγνώμη που γεννήθηκα μελαγχολικός άνθρωπος…”Αυτός που γεννήθηκα είμαι. Δεν μπορώ και δεν θέλω να τ΄αλλάξω”».

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία- Σύνθεση κειμένου:  ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Σκηνικά :ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ
Μουσική :ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ
Κίνηση:  ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σχεδιαμός φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ

Ηθοποιοι: 
Ιοκάστη : ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ
Οιδίπους :  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ
Κρέων :   ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ
Αντιγόνη : ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ
Ετεοκλής : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ
Πολυνείκης : ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αίμων: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ
Θησέας: ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ
Αίθρα: ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αγγελος: ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
και
Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας:   ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ

Πληροφορίες παράστασης:
Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21:30 , στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.                                         
Το πρόγραμμα της περιοδείας διαμορφώνεται ως εξής:

Πάτρα - Ρωμαϊκό Ωδείο: 18-19 Ιουλίου και 14-15 Σεπτεμβρίου

Αθήνα - Κηποθέατρο Παπάγου: 22 Ιουλίου     

Αθήνα - Βύρωνας, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη: 23 Ιουλίου        

Θεσσαλονίκη - Θέατρο Δάσους: 25 Ιουλίου

Κοζάνη -  Δημοτικό υπαίθριο θέατρο Κοζάνης- 26 Ιουλίου     

Αλεξανδρούπολη Κηποθέατρο: 28 Ιουλίου

Καβάλα - Θέατρο Κάστρου Καβάλας: 30 Ιουλίου   
 
Δίον - Αρχαίο Θέατρο Δίου: 1 Αυγούστου

Λάρισα -  Κηποθέατρο Αλκαζάρ: 2 Αυγούστου

Βόλος - Δημοτικό Θέατρο Βόλου: 7 Αυγούστου       

Οινιάδες - Αρχαίο θέατρο Οινιάδων: 19 Αυγούστου 

Γιάννενα - Υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ. Φρότζος: 20 Αυγούστου

Αρχαία Ήλιδα -Νέο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας: 22 Αυγούστου

Καλαμάτα - Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας : 23 Αυγούστου

Τρίπολη- Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου: 24 Αυγούστου

Αθήνα - Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας: 
6 Σεπτεμβρίου

Τospirto team

Info

06 Σεπτεμβρίου 2018
ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ, , Πειραιά

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_2-marilena_anastasiadou_photography Πέτρος Ζούλιας: «Οι συμπράξεις μάς πάνε παραπέρα» «Η συνάντησή μου με τον Σταμάτη Φασουλή είναι σημαντική και για τους δύο και θεωρώ ότι είναι χρήσιμες αυτές οι συμπράξεις για το θέατρο. Μας πάνε παραπέρα». Main_who's_afraid_of_virginia_wolf33581%d0%ac2_copy_nikolay_biryukov Στη «ζούγκλα» του σαλονιού της Βιρτζίνια Γουλφ- Ποιον καυγά θυμούνται οι ηθοποιοί της παράστασης; Εμείς αντί μίας συνηθισμένης συνέντευξης, ρωτήσαμε τους ηθοποιούς της παράστασης - Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννη Παπαδόπουλο και Στέλλα Βογιατζάκη- ποιος από τους ερωτικούς καυγάδες της προσωπικής ή μη ζωής τους έχει αποτυπωθεί πιο έντονα στη μνήμη τους. Main_slider Γ. Περλέγκας- Μ. Πρωτόπαππα: Αντέχουν να μείνουν... γυμνοί; «Δημιουργείς αυτό που χρειάζεσαι κι αυτή είναι η αλήθεια σου». Main_slider Θέμις Μπαζάκα: «Δεν είμαι ένας πειθαρχημένος άνθρωπος που έχτισε μια καριέρα με οδηγίες χρήσης» «Η Λιούμπα έχει κάτι πολύ δικό μου. Είμαι σπάταλη, επιπόλαιη και ρομαντική. Μοιραζόμαστε και τις καταστροφικές- ερωτικές- σχέσεις, σχέσεις με τους λάθος άντρες». Main_gia_2640 Γρηγόρης Βαλτινός: «Δεν υπάρχει σκοπός όταν αγαπάς, το να αγαπάς είναι ο σκοπός» «Δεν είναι καθόλου εύκολο μέσα σε δύο λεπτά να σκουπίζεις τα μάτια των θεατών και να ζωγραφίζεις ένα γέλιο στα χείλια τους». Main_703 Συνέντευξη: Η Νικαίτη Κοντούρη, η Υρώ Μανέ και η «Ρένα» Η σκηνοθέτις και η πρωταγωνίστρια μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax