Θέατρο | Πρόσωπα

Ο Αλέξανδρος Λυκούρας θα «αναζητά τ’ αγαπημένα μάτια» 10 Οκτωβρίου 2018

Από τις 27 Οκτωβρίου στο Από Μηχανής Θέατρο.

Έγραψε, σκηνοθετεί και ερμηνεύει το πρώτο του θεατρικό έργο «Μάτια παντού – αναζητώντας τ’ αγαπημένα μάτια» το οποίο θα παρουσιάζει από τις 27 Οκτωβρίου στο Από Μηχανής Θέατρο. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Λυκούρα που ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Δημήτρη Καραντζά, Τάκη Τζαμαργιά, Σοφία Βγενοπούλου, Θάνο Παπακωνσταντίνου, Τάσο Δαρδαγάνη και Μαργαρίτα Καστρινού.

Το έργο είναι ένας μονόλογος με θέμα τον έρωτα, μια μοναχική σκηνική αναζήτηση για την ανάγκη μας να βρούμε δύο αγαπημένα μάτια και να συνδεθούμε μαζί τους σε μια κοινή πορεία.

Το κείμενο ο δημιουργός εμπνεύστηκε από ένα ποίημα του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Μολφέτα (1871–1916), το οποίο δημοσιεύτηκε σε φύλλο της σατιρικής εφημερίδας Ζιζάνιο, που εξέδιδε ο ποιητής στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Στο κείμενο επίσης υπάρχουν στοιχεία από τη ζωή του Αλέξανδρου Σολομού (περ. 1803–1885) ο οποίος δημιούργησε το ομώνυμο θέατρο που λειτούργησε στο Αργοστόλι από το 1837 έως το 1858 και ήταν προπάππους του σκηνοθέτη Αλέξη Σολομού (1918–2012).

Αυτό που άγγιξε τον τον Αλέξανδρο Λυκούρα στο ποίημα του Γεώργιου Μολφέτα όπου στάθηκε πηγή έμπνευσής του για τη δημιουργία της παράστασης ήταν η σάτιρα γιατί ως σατιρικός ποιητής «παρουσιάζει την πραγματικότητα με ανατρεπτική διάθεση. Το ποίημα του Μολφέτα μου έδωσε την ιδέα πως να προσεγγίσω ένα χιλιοειπωμένο θέμα με έναν, πιστεύω, απρόσμενο τρόπο».

Το να παίζεις σε «τριπλό» ταμπλό δηλαδή να υπογράφεις το κείμενο, να σκηνοθετείς τον εαυτό σου, αλλά και να πρωταγωνιστείς είναι «εξαιρετικά δύσκολο... Πολλές φορές μπαίνεις τόσο βαθιά στη δημιουργική διαδικασία που είναι δύσκολο να δεις καθαρά. Εκεί είναι ανάγκη να έχεις συνεργάτες που να σου υπενθυμίζουν τις αρχικές κατευθύνσεις. Σ’ αυτό ήμουν τυχερός. Γενικά, είναι συγκινητικό να βλέπεις το έργο που έγραψες να εμπνέει τους συνεργάτες σου και τελικά μια θεωρητικά τόσο προσωπική υπόθεση, όπως είναι το Μάτια παντού, να γίνεται ένα συλλογικός καλλιτεχνικός στόχος».

Τα μάτια αναφέρει «είναι το πιο όμορφο και το πιο εκτεθειμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος. Είναι εντυπωσιακό ότι τα μάτια είναι το μόνο σημείο του σώματος μας που δεν καλύπτεται από δέρμα». 

Όσο για τα μάτια εάν είναι ο καθρέφτης της ψυχής λέει «Είναι, αλλά κάποιες φορές είναι και παραμορφωτικός».

«...Τα μάτια τους ξεκινούν να ανακαλύψουν τον κόσμο από την αρχή. Η θέα από το Castello di San Giusto είναι μια καλή αρχή...» είναι η αγαπημένη του φράση από το έργο που θα παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00.

 

Μαρία Παπουτσή

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_2-marilena_anastasiadou_photography Πέτρος Ζούλιας: «Οι συμπράξεις μάς πάνε παραπέρα» «Η συνάντησή μου με τον Σταμάτη Φασουλή είναι σημαντική και για τους δύο και θεωρώ ότι είναι χρήσιμες αυτές οι συμπράξεις για το θέατρο. Μας πάνε παραπέρα». Main_who's_afraid_of_virginia_wolf33581%d0%ac2_copy_nikolay_biryukov Στη «ζούγκλα» του σαλονιού της Βιρτζίνια Γουλφ- Ποιον καυγά θυμούνται οι ηθοποιοί της παράστασης; Εμείς αντί μίας συνηθισμένης συνέντευξης, ρωτήσαμε τους ηθοποιούς της παράστασης - Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννη Παπαδόπουλο και Στέλλα Βογιατζάκη- ποιος από τους ερωτικούς καυγάδες της προσωπικής ή μη ζωής τους έχει αποτυπωθεί πιο έντονα στη μνήμη τους. Main_slider Γ. Περλέγκας- Μ. Πρωτόπαππα: Αντέχουν να μείνουν... γυμνοί; «Δημιουργείς αυτό που χρειάζεσαι κι αυτή είναι η αλήθεια σου». Main_slider Θέμις Μπαζάκα: «Δεν είμαι ένας πειθαρχημένος άνθρωπος που έχτισε μια καριέρα με οδηγίες χρήσης» «Η Λιούμπα έχει κάτι πολύ δικό μου. Είμαι σπάταλη, επιπόλαιη και ρομαντική. Μοιραζόμαστε και τις καταστροφικές- ερωτικές- σχέσεις, σχέσεις με τους λάθος άντρες». Main_gia_2640 Γρηγόρης Βαλτινός: «Δεν υπάρχει σκοπός όταν αγαπάς, το να αγαπάς είναι ο σκοπός» «Δεν είναι καθόλου εύκολο μέσα σε δύο λεπτά να σκουπίζεις τα μάτια των θεατών και να ζωγραφίζεις ένα γέλιο στα χείλια τους». Main_703 Συνέντευξη: Η Νικαίτη Κοντούρη, η Υρώ Μανέ και η «Ρένα» Η σκηνοθέτις και η πρωταγωνίστρια μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax