Θέατρο | Πρόσωπα

Ελλη Τρίγγου: «Η αγάπη με κρατάει ζωντανή» 16 Ιανουαρίου 2019

«Με εμπνέουν οι άνθρωποι που ζουν με καλές προθέσεις».

Είναι νέα και έξτρα ταλαντούχα. Εντυπωσίασε με την ερμηνεία της στην «Κασσάνδρα» (σκην. Θάνος Σαμαράς) και μας έκανε να την προσέξουμε ιδιαίτερα.  Ο λόγος για την Ελλη Τρίγγου που αυτήν την περίοδο παίζει σε δύο θεατρικά… ταμπλό. Στον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» στον Ελληνικό Κόσμο και στο πολύ επιτυχημένο «Στέλλα Κοιμήσου» στο θέατρο Τζένη Καρέζη.
Εμείς είχαμε μαζί της μία συζήτηση εφ όλης της ύλης.

Τι σε γοήτευσε στον Ερωτευμένο Σαίξπηρ;
Με γοητεύει η εποχή, ο ποιητικός λόγος, τα υπέροχα κοστούμια και σκηνικά μας, τα μεγέθη που επιβάλλει ένα τόσο μεγάλο θέατρο. Με γοητεύουν οι πράξεις των ηρώων, είναι ακραίες και ριψοκίνδυνες. Με γοητεύει που ζω ένα μεγάλο έρωτα που γεννιέται και πεθαίνει κάθε μέρα επί σκηνής μπροστά στα μάτια τόσων ανθρώπων. Κυρίως με γοητεύουν οι συνεργάτες μου. Ο θίασος του Ερωτευμένου Σαίξπηρ έχει υπογράψει ανομολόγητη μυστική συμφωνία με κωδικό όνομα το ''Μαζί''. 

Πού αυτή ακουμπά στο σήμερα;
Πρόσφατα ένας πατέρας σκότωσε και έθαψε την κόρη του επειδή διαφωνούσε με την επιλογή του συντρόφου της. Η Βιόλα, η ηρωίδα μου, θα είχε αντίστοιχη μοίρα αν δεν συμβιβαζόταν με τον λόγο του πατέρα της. Σήμερα όπως και τότε, οι άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου και θέλουν να την υπηρετούν, έρχονται αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών εμπόδια και ''μαφίες''. Η δύναμη της φιλίας, του έρωτα και του χρήματος επίσης παραμένει αναλλοίωτη. Παρακολουθώντας την ιστορία του κόσμου, συμπεραίνω πόσο ελλιπής μονάδα μέτρησης είναι ο χρόνος με τη μορφή που τον γνωρίζουμε. Χρειάζεται ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να πατηθεί ένα κουμπί και να γκρεμιστεί μια πόλη, αλλά χιλιάδες χρόνια δεν είναι αρκετά για να μας μάθουν να σεβόμαστε οτιδήποτε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Σκιαγραφησέ μας λίγο τον ρόλο σου
Η Βιόλα αγαπάει την ποίηση, το θέατρο και τον έρωτα. Τα βρίσκει όλα στο πρόσωπο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ και γίνεται η μούσα του. Θέλει να γίνει ηθοποιός αλλά στην εποχή της οι γυναίκες απαγορεύεται να ανέβουν στη σκηνή. Ντύνεται αγόρι, εισβάλει παράνομα στο θέατρο και ζει τον απόλυτο έρωτα. Τελικά... πωλείται από τον ίδιο της τον πατέρα σε έναν ευγενή, αλλά πρώτα καταφέρνει να πραγματοποιήσει το ονειρό της και να παίξει στο θέατρο, στο πλευρό του αγαπημένου της.  

Δυσκολίες που αντιμετώπισες στο έργο;
Σε όλα τα έργα είναι μια η δυσκολία. Να επιτρέψω στον εαυτό μου να βιώσει πάνω στη σκηνή την απόλυτη ελευθερία.

Τι καινούριο μαθαίνουμε για τον Σαίξπηρ από την παράσταση;
Από τον μύθο, προηγείται ο άνθρωπος. Στο έργο μας ο Σαίξπηρ αγνοεί τη μοίρα του που έπεται και αυτό τον καθιστά οικείο, τρωτό, γεμάτο ευαισθησία, πάθη, και αδυναμίες. Αυτό μαθαίνουμε για τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ, πως ήταν κι αυτός ένας άνθρωπος, όπως όλοι μας.

Πώς αισθάνεσαι που συμμετέχεις σε μια τόσο εμπορική παράσταση (νομίζω πως είναι η πρώτη φορα)
Τι σημαίνει εμπορικό ή ποιοτικό θέατρο; Το θέατρο είναι ένα. Αυτό που απευθύνεται στην καρδιά του θεατή. Οι περιστάσεις μπορεί να αλλάζουν, η δουλειά μου παραμένει η ίδια. Αδυνατώ να αντιληφθώ τυποποιημένες έννοιες, πιστεύω στην κατάθεση εξ' ολοκλήρου.

Εσένα προσωπικά τι σε εμπνέει στη ζωή σου; Τι αποτελεί κινητήριο δύναμή σου;
Με εμπνέουν οι άνθρωποι που ζουν με καλές προθέσεις. Όσοι παραμένουν νηφάλιοι, παρά την επιβαλλόμενη μέθη, αλλά και όσοι βρίσκουν δύναμη να ξαναρχίζουν. Ο φίλος μου και καταπληκτικότατος ηθοποιός Κωνσταντίνος Πλεμμένος μου είπε κάτι που με ενέπνευσε πολύ. Να παίζουμε παραστάσεις που ο θεατής θα πει φεύγοντας ''τί ωραία που είναι η ζωή'' και όχι ''τι ωραίο το θέατρο''.

Ποια ιστορία αγάπης είναι η αγαπημένη σου;
 Η αγαπημένη μου ιστορία αγάπης είναι αυτή που όσο κρατήσει, ισοδυναμεί με όλες τις ιστορίες αγάπης που έχουν υπάρξει, υπάρχουν, ή θα υπάρξουν ποτέ.

Είσαι ρομαντική γενικότερα; Σου αρέσει να ζεις τη μεγάλη… αγάπη;
Η μισή μου ύπαρξη είναι ριζωμένη βαθιά μέσα στα τάρταρα της γης και η άλλη μισή κολυμπάει κάπου εκτός γαλαξία. Στα ενδιάμεσα, βρίσκω συνέχεια λόγους για να συγκινούμαι και να παραμυθιάζομαι. Η αγάπη με κρατάει ζωντανή.  

Τι είναι αυτό που σε θυμώνει σήμερα;
Δεν ανέχομαι το φασισμό σε καμία μορφή του. Με θυμώνει η αδικία και η έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης. Με τρομάζει η απάθεια.

Αν δεν ήσουν ηθοποιός θα ήσουν…
Κάπου μακριά και τροπικά.

Μελλοντικά σχέδια;
Ο ''Ερωτευμένος Σαίξπηρ'' παίρνει παράταση και χαίρομαι πολύ γι'αυτό. Παράλληλα, συνεχίζουμε με το ''Στέλλα Κοιμήσου'' κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Συνέντευξη: O Αργύρης Ξάφης, η Δέσποινα Κούρτη και ο «Αγαμέμνονας» «Μαθαίνουμε από το λάθη μας, ναι. Και τα επαναλαμβάνουμε για να σιγουρευτούμε. Και ξανά, τζογάροντας στην ανατροπή. Και στο τέλος μαθαίνουμε πραγματικά ότι χάσαμε χρόνο επιμένοντας». Main_slider Ο Μάνος Καρατζογιάννης «ανοίγει» τις «Ξένες Πόρτες» Το έργο αυτό συμβολίζει τον αγώνα για επιβίωση, την πάλη με το άδικο, το μπούλινγκ, την ορφάνια.. Main_spirto01 Νεφέλες: Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο www.tospirto.net Main_giannoula1%c2%a9dominikimitropoulou «Γιαννούλα η κουλουρού»: Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο www.tospirto.net «Η τέχνη είναι η μόνη που έχει το “δικαίωμα” να γλεντήσει τη θλίψη». Main_theo_prova_patari_2000px-7137 Η Σοφία Πάσχου και οι Patari Project μιλούν για το γαμήλιο γλέντι που θα στήσουν στην Μ. Επίδαυρο Στις 5 και 6 Ιουλίου. Main_padelis_flatsoulis__photo2_eleni_stroulia Ο Παντελής Φλατσούσης και τα New Kids on the... Block της Κυψέλης «Θέλω να δείξω το πώς αφηγούμαστε την πόλη μας και τη ζωή μας σε αυτήν κάνοντας σαφές το γεγονός, ότι οι αφηγήσεις μας διαμορφώνουν το τοπίο που ζούμε.»
#load_content_with_ajax