Θέατρο | Πρόσωπα

Τα 15+ 2 πρόσωπα που θα θυμόμαστε από τη σεζόν που ολοκληρώθηκε 24 Απριλίου 2019

Μία συνολική ανασκόπηση στις ερμηνείες που άφησαν το στίγμα τους και που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό ακόμη.

Η θεατρική σεζόν  2018-2019 έκλεισε επισήμως τη Μεγάλη Εβδομάδα – παρ’όλο που και τον Μάιο ουκ ολίγες πρεμιέρες έρχονται να μας ξαφνιάσουν- ενώ το Φεστιβάλ Αθηνών βρίσκεται προ των πυλών.
Δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μία συνολική ανασκόπηση στις ερμηνείες που άφησαν το στίγμα τους και που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό ακόμη.

- Γιώργος Γάλλος/Ξύπνα Βασίλη : Ο Γιώργος Γάλλος κατάφερε να ισορροπήσει με απόλυτη επιτυχία και ακρίβεια ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στον ρόλο του Βασίλη Βασιλάκη στο «Ξύπνα Βασίλη» που σκηνοθετεί ο Αρης Μπινιάρης στο Εθνικό Θέατρο. Η ερμηνεία του συγκλονίζει, καθώς τονίζει το γενικότερο υπαρξιακό δράμα μέσα στο οποίο είμαστε εν γένει όλοι βυθισμένοι.

-Δημήτρης Δρόσος («Ανθρωποι και Ποντίκια» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη): Απόλυτα πειστικός κι εκτός στερεοτυπικών απεικονίσεων ως διανοητικά καθυστερημένος Λένι, ο Δημήτρης Δρόσος κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση και συγκλονίζει.   

- Θανάσης Ζερίτης/ Επιθεωρητής: Ο Θανάσης Ζερίτης εντυπωσίασε στο ρόλο του Επάρχου στον «Επιθεωρητή» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παπαγεωργίου στο θέατρο Skrow, καθώς καταφέρνει να μεταπηδήσει από το κωμικό στο τραγικό εν ριπή οφθαλμού. Με τα εκφραστικά του μέσα εξαιρετικά δουλεμένα, δίνει μία εύστροφη ερμηνεία και την ίδια στιγμή που αποσπά το γέλιο του κοινού, με το μελαγχολικό του βλέμμα το «παίρνει» πίσω.

- Κώστας Κουτσολέλος/Θείος ΒάνιαςΟ Κώστας Κουτσολέλος, αληθινή έκπληξη σ’ έναν απόλυτα κλασικό ρόλο όπως αυτός του θείου Βάνια, βαθύτατα σαρκαστικός σε μια εμπύρετη ερμηνεία που μεταδίδει την αβάσταχτη πλήξη του ήρωα του.

- Νίκος ΚουρήςΗ κωμωδία των παρεξηγήσεων  και «Γίδα» : Αληθινός, κωμικός, τραγικός, ουσιαστικός είναι μερικά από τα επίθετα που θα ταίριαζαν στην φετινή παρουσία του Νίκου Κουρή στο θεατρικό σανίδι.  Πρωταγωνίστησε σε δύο τελείως διαφορετικά έργα, όχι μόνον από ειδολογικής άποψης, αλλά και από σκηνοθετικής. Συγκεκριμένα, στην φορμαλιστική σκηνοθεσία της Κ. Ευαγγελάτου, «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» πέτυχε να εμφυσήσει στο ρόλο του γνήσια κωμική υπόσταση, υποδυόμενος μάλιστα διπλό ρόλο. Από την άλλη, στην «Γίδα» που σκηνοθέτησε ο Ν. Χανιωτάκης έχοντας πλήρη έλεγχο των εκφραστικών του μέσων, βρίσκεται πλέον υποκριτικά σε επίπεδο που μπορεί να αποδίδει ακόμα και τις πιο μύχιες αλήθειες των ρόλων του. Έτσι, στο έργο του Άλμπι καταφέρνει να εκφράσει την απελπισία του ήρωα αφενός, μέσα από κωμικά αδιέξοδα και αφετέρου, μέσα από την απόλυτη τραγικότητα, χωρίς να την εκχυδαΐζει λεπτό.

- Αρης Λεμπεσόπουλος/Ανθρωπο με το λουλούδι στο στόμαΟ Άρης Λεμπεσόπουλος ερμηνεύει το μονόλογο του Λουίτζι Πιραντέλλο, «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» σε μια παράσταση-ανεμοστρόβιλο, στην οποία παρασύρεται ο θεατής για να μείνει, εν τέλει, ενεός από τη δύναμη της υποκριτικής δεινότητας του ηθοποιού.

- Μαίρη Μηνά/ Με λένε ΕμμαΗ Μαίρη Μηνά υποδύεται την Εμμα με μιαν αλήθεια, μια ωριμότητα, μια ανεπιτήδευτη φυσικότητα που και μια “έτοιμη” πρωταγωνίστρια θα ζήλευε. Κατακτά το ρόλο για να τον απογειώσει και αναδεικνύεται εν μια νυκτί σε πολλά υποσχόμενη ηθοποιό.

Μαρία Ναυπλιώτου/ Masterclass: Η Μαρία Ναυπλιώτου έδωσε την ερμηνεία της χρονιάς ενσαρκώντας τη Μαρία Κάλλας στo Masteclass που σκηνοθέτησε στο Μικρό Χορν o Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Η ηθοποιός αποδεικνύει το ανεξάντλητο του ταλέντου της, καθώς διατηρεί επί δύο ώρες όλα της τα εκφραστικά μέσα σε υπερδιέργεση δίνοντας μια σπαρακτική ερμηνεία που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

- Γιάννης Νιάρρος/ Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα : Ο νικητής του θεατρικού βραβείου Χορν για την ερμηνεία του στο «Στέλλα Κοιμήσου», έδωσε άλλη μία φρέσκια ερμηνεία στο ρόλο του αυτιστικού δεκαπεντάχρονου Κρίστοφερ που ανέδειξε το ταλέντο του.

- Φοίβος Ριμένας/  «Απλή Μετάβαση» και Χαρτοπόλεμος: Στην «Απλή Μετάβαση», το μιούζικαλ του Εθνικού των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου που παρουσιάστηκε στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Μίνωα Θεοχάρη ο νεαρός ηθοποιός ενσάρκωσε έναν γκέι ήρωα που είναι πρόθυμος να ακολουθήσει τον σύντροφό του στην Αγγλία για μία καινούρια αρχή. Τραγουδά, χορεύει και ταυτόχρονα συγκινεί μαγνητίζοντας το βλέμμα μας. Δεύτερη εξαιρετική στιγμή του νεαρού ηθοποιού ο εξαιρετικός «Χαρτοπόλεμος» του Βαγγέλη Ρωμνιού που επί δύο χρόνια παίρνει παράταση στην παράταση και παρουσιάζεται στο Μικρό Γκλόρια. Εδώ ο Φοίβος Ριμένας υποδύεται με πειστικότητα τον Ηλία, έναν door to door πωλητή που δειγματίζει σε οικογένειες κατσαρολικά και που χωρίς να το θέλει εμπλέκεται στην ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση των ηρώων. Η απολαυστική και άψογα ισορροπημένη ερμηνεία του, καθώς και η λεκτικά χειμαρρώδης περσόνα του δίνει έναν διαφορετικό τόνο στην εξέλιξη των γεγονότων και κερδίζει αυτόματα τους θεατές.

-Βασίλης Σαφός/ Ιταλική νύχτα : Περσινός υποψήφιος για το βραβείο «Δημήτρης Χορν», ο Σαφός ξεχωρίζει στη σκηνή του θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας-Β΄ Σκηνή, υποδυόμενος τον άνθρωπο που δεν τολμάει να έρθει σε ρήξη με το κοινωνικό-πολιτικό του περιβάλλον, σκηνοθεσία: Π. Φλατσούσης).
 
- Γιώργος Τσουρής/ 170 Τετραγωνικά: Με την ερμηνεία του ανεβάζει ακόμη πιο πολύ τους τόνους και την ενέργεια της παράστασης, ενώ κατορθώνει να ισορροπήσει ανάμεσα στα κωμικά και τα τραγικά σημεία του ρόλου του με θαυμαστό τρόπο. 

-Θάλεια Σταματέλου/ Γιούγκερμαν: Η νεαρή πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία στον «Γιούγκερμαν» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου στον ρόλο της Βούλας και δίνει στην παράσταση μία απρόσμενη δροσερή πνοή (θέατρο Πορεία).

Γιάννης Στάνκογλου – Γιούγκερμαν : Ο Γιάννης Στάνκογλου ταιριάζει άψογα στην εικόνα ενός Γιούγκερμαν και αποδεικνύει πως μπορεί να φέρει σε πέρας σχεδόν ό,τι του δοθεί: Καταφέρνει να αποτυπώσει την κενόδοξη φιληδονία και εξουσιομανία του ήρωα του και να τον ακολουθήσει ως τον καταποντισμό του.

- Μιχάλης Συριόπουλος/ Αρχή του Αρχιμήδη : Ο νικητής του φετινού βραβείου Χορν σαν δεινός υποκριτικός χαμαιλέοντας κατάφερε να μπει στο πετσί του ρόλου του αμφιλεγόμενου προπονητή κολύμβησης εμποτίζοντας τον χαρακτήρα του με μια πρωτοφανή δυναμικότητα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Μ. Συριόπουλου είναι πώς μπορεί να μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά σε κάθε παράσταση που πρωταγωνιστεί.
- Κωνσταντίνα Τακάλου/ «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» :  Η Κωνσταντίνα Τάκαλου δίνει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας, καθώς με τα εκφραστικά και τα κινησιολογικά της μέσα απόλυτα συντονισμένα σαρώνει κυριολεκτικά τη σκηνή στον ρόλο της Μαριάνε.

- Χάρης Φραγκούλης/ Γυάλινος Κόσμος : Ο Χάρης Φραγκούλης έδωσε μία συγκλονιστική ερμηνεία στον ρόλο του Τομ στον «Γυάλινο Κόσμο» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζας στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Αποτινάσσοντας την προσωπική του μανιέρα στην παγίδα της οποίας είχε πέσει στις τελευταίες του ερμηνείες, κατάφερε να διεισδύσει μέσα στον εύθραυστο ψυχισμό του ήρωα του Γουίλιαμς και οργώνοντας τη σκηνή «πλάθει» τον ιδανικό Τομ.

- Σοφία Χιλλ/Νόρα : Η έμπειρη ηθοποιός και «μούσα» του Θόδωρου Τερζόπουλου υπηρέτησε υποδειγματικά τη φορμαλιστικής αισθητικής σκηνοθετική γραμμή και με χορογραφική ακρίβεια ισορρόπησε στις εξάρσεις και τα νοήματα της παράστασης καταφέρνοντας  να προκαλέσει βαθιά συναισθήματα. 

 

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_03f.. «Δαναΐδες»: Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο www.tospirto.net Η παράσταση αποκαλύπτει το νέο πρόσωποενός ποιητή που έχει βεβαρυνθεί στο παρελθόν με διάφορες σημασίες. Main_original_703_(5) Νέα Πρόσωπα: Κώστας Νικούλι Ο νεαρός ηθοποιός κάνει το μεγάλο βήμα και κατεβαίνει στην Επίδαυρο με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» που σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης. Main_eleni_efthimiou_erotevmena_aloga_site_01_photo_dimitris_chondropidas «Ερωτευμένα Άλογα»: Έχουμε όλοι πρόσβαση στον έρωτα; «Μιλάμε για το δυνατό αυτό ταρακούνημα που επιδρά μέσα μας και αλλάζει τους χυμούς του σώματός μας, για την κατάσταση αυτή που συνεπαίρνει το μυαλό μας και κατ’ επέκταση για τη φαντασίωση, το όνειρο, την βαθιά κρυμμένη επιθυμία που άλλοτε εκφράζεται κι άλλοτε μένει θαμμένη να περιμένει ένα “κάποτ... Main_slider Ιφιγένεια εν Αυλίδι: Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο www.tospirto.net «Ο άνθρωπος πάλευε πάντα με τους θεούς, τη Μοίρα και την Τύχη, αναζητώντας όλο και περισσότερο χώρο αυτενέργειας. Οι επιλογές μας και οι ακόλουθες πράξεις μας ορίζονται από το πλαίσιο της εκάστοτε στιγμής». Main_maxi5886(c)maxparovsky_1__copy Συνέντευξη: Ο Σταύρος Τσακίρης κάνει την Kάθριν Χάντερ Προμηθέα «Η δική μας παράσταση μάλλον θα χαρακτηριζόταν ριζοσπαστική. Θα δούμε έναν Προμηθέα που δεν είναι ούτε γυναίκα, ούτε άντρας, ούτε Θεός, ούτε Τιτάνας. Ένα αδύναμο ανθρώπινο ον που προσπαθεί να κατανοήσει γιατί το καταδίκασαν στη μοναξιά οι Θεοί σ’ αυτόν τον τόπο της εξορίας και με την επιπλέον σκλ... Main_slider Δάφνις και Χλόη: «Βουτώντας» στην αγάπη χωρίς εγχειρίδιο Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax