ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Πρόσωπα

H Μήδεια «σκοτώνει» στο Μπάγκειον 28 Ιουνίου 2019

Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο tospirto.net.

Μια ξεχωριστή παράσταση ανεβαίνει αυτές τις μέρες στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια και το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον. Το αριστούργημα του Ευριπίδη «Μήδεια» υπό τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Γεωργαλά. Στον ομώνυμο ρόλο η Τζούλη Σούμα και μαζί της ένας ταλαντούχος θίασος νεότερων και παλαιότερων ηθοποιών. Η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της πριν δύο χρόνια με διαφορετικό cast, όταν παρουσιάστηκε στο εθνικό Θέατρο της Ολλανδίας.

Το www.tospirto.net μίλησε με τους συντελεστές της παράστασης και προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει τον μαγικό κόσμο της αρχαίας τραγωδίας, όπως τη βλέπουν εκείνοι.

Έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές το αριστούργημα του Ευριπίδη,τι έχει να προσθέσει η δική σας εκδοχή;
Δημήτρης Γεωργαλάς
: Είναι μια προσωπική κατάθεση, μια ιδιωτική ανάγνωση και σαν τέτοια ελπίζω να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που θα την παρακολουθήσουν. Δεν μ' ενδιέφερε η ιστορία καθ' εαυτή αλλά οι συμβολισμοί της.

Τι ανταπόκριση είχε η παράσταση στην Ολλανδία;
Δημήτρης Γεωργαλάς:
Οι Ολλανδοί αγάπησαν πολύ την παράσταση. Κυρίως τον τελετουργικό της χαρακτήρα. Κυρίως τον τελετουργικό της χαρακτήρα. Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πως το θέατρο ξεπερνάει το εμπόδιο της γλώσσας και επικοινωνεί μ' άλλους κώδικες.

Παράλληλα με τη Μήδεια κάνετε πρόβες για τον Οιδίποδα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Πόσο δύσκολα ή εύκολα μπαίνετε από τον κόσμο του Ευριπίδη στον κόσμο του Σοφοκλή; Σας ανατροφοδοτεί αυτή η συνομιλία;
Δημήτρης Γεωργαλάς: Όταν ανοίγει το κεφάλαιο Ευριπίδης, κλείνει αυτό του Σοφοκλή. Άλλο ύφος, το ένα άλλο το άλλο. Ίσως, όμως βαθύτερα να είναι και συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν επηρεάζει η μία δουλειά την άλλη. Η Μήδεια είναι συντελεσμένη μέσα μου, ο Οιδίποδας δημιουργείται τώρα. Κι είναι άλλος ο δημιουργός του. 

Τι σας γοητεύει στην ιστορία της Μήδειας;
Δημήτρης Γεωργαλάς:
Η συνειδητή πορεία της προς το ακραίο πάθος. Η αγιότητα με την οποία προσεγγίζει το αποτρόπαιο. Η υψηλή της ποίηση. Με παραπέμπει στον Ζενε. Η αγιοποίηση της αμαρτίας και του εγκλήματος. Η καταραμένη Αγία.

Γιατί να έρθει κάποιος στο Μπάγκειον  να δει την παράστασή σας;
Δημήτρης Γεωργαλάς:
Όταν ένα τέτοιο έργο ανεβαίνει πρέπει κάτι να έχει να πει ο δημιουργός του. Πιστεύω πως η παράσταση λειτουργεί σαν ένα μυστικό που εμπιστεύομαι στους θεατές.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στο ρόλο της Μήδειας;
Τζούλη Σούμα:
Η ιλιγγιώδης πορεία της, οι έντονες και αλλεπάλληλες εναλλαγές της,τα πολλά επίπεδα της σκέψης της. Είναι ένας ρόλος διάνοιας, ένα σκεπτόμενο θηρίο.

Ήταν ένας ρόλος  που ονειρευόσασταν;
Τζούλη Σούμα:
Οι καλύτεροι ρόλοι έρχονται αναπάντεχα, σαν δώρα. Αυτοί είναι και οι πιο ισχυροί οδηγοί στην εξέλιξη του ηθοποιού. Γιατί αυτά που έχεις φανταστεί σε πάνε μέχρι ένα σημείο. Αυτά που δεν έχει φανταστεί σε βάζουν στην ουσία της τέχνης σου.

Τι συμβολίζει για εσάς ο Ιάσoνας; Θύμα ή θύτης;
Γιώργος Σταυριανός
:Ο Ιάσωνας συμβολίζει το απόλυτο αρσενικό, τον ταξιδευτή, τον επίδοξο βασιλιά! Είναι σύμβολο πανάρχαιο που γεννιέται μέσα από την ψυχή και όχι με την λογική. Ισορροπεί ανάμεσα στους δυο κόσμους..Των ζωντανών και των νεκρών. Θύτης ή θύμα; ποιος τελικά είναι; ο Ιάσονας ή η Μήδεια; κατά την άποψη μου μιλάμε για τον ύμνο στον έρωτα.. Δεν γίνονται διακρίσεις όταν φτάνεις στο απόλυτο του έρωτα! Αυτοί οι δυο είναι ένα! Ο ένας πράττει ο άλλος απαντά αναλόγως. Και εκδικείται

Συντελεστές :
Μετάφραση  : Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία- Επεξεργασία : Δημήτρης Γεωργαλάς
Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης
Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος
Φωτισμοί : Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ και φωτογραφία αφίσας Αγγελική Κοκκοβέ
Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος
Κομμώσεις Μακιγιάζ: Μαριάννα Λαβαζου

Info:
Παραστάσεις έως τις 6 Ιουλίου. 
Ωρα έναρξης: 21:30
Τιμές: Γενική είσοδος 10 ευρώ/ 5 ευρώ μειωμένο
Διάρκεια: 80 λεπτά
Μπάγκειον : Πλατεία Ομονοίας 19, Κέντρο
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6944665561

Tospirto Team

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_6th_hrtf Τα μέλη της Fabrica Athens συστήνονται στο www.tospirto.net Το φεστιβάλ κλείνει φέτος 10 χρόνια. Main_b_faidra_new_(164) Συνέντευξη: Η Έφη Θεοδώρου και η Μαρία Σκουλά μιλούν για την «Φαίδρα» «έργο για τον έρωτα ως πάθος καταστροφικό, ταυτόχρονα όμως είναι και ένας στοχασμός πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια των προσώπων να εξερευνήσουν τα όρια της ελευθερίας τους. Βρισκόμαστε όμως στο τερραίν της τραγωδίας και τα χαρτιά είναι σημαδεμένα». Main_unnamed_(4) Ο Θανάσης Τριαρίδης και η Ελενα Σωκράτους στέκονται «απέναντι» στον πολιτισμένο... κόσμο «Με θυμώνει το ότι δε συνειδητοποιούμε ότι έτυχε να γεννηθούμε εδώ, έτυχε να μην πεθάνουμε από ασιτία, λίγες ώρες μετά τη γέννησή μας, εγκαταλελειμμένοι σε ένα δάσος της Νιγηρίας. Με θυμώνει το ότι όλα όσα με θυμώνουν είναι κοινότοπα, θυμώνουν τόσους πολλούς, αλλά υπάρχουνε ακόμη». Main_703 Η ομάδα των «Δαιμονισμένων» μιλά στο www.tospirto.net Μιλήσαμε με την ομάδα των Δαιμονισμένων, τον Κωνσταντίνο Χατζή που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σ΄αυτην, τη σκηνογράφο Λία Ασβεστά και τους ηθοποιούς Θεοχάρη Ιωαννίδη, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκο Λεκάκη και Νίκο Μάνεση στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για την παράσταση αυτή. Main_assemplywomen_www%c2%a9stavroshabakis--9 Όταν οι Εκκλησιάζουσες έγιναν λαϊκή οπερέτα Ο Χριστόφορος Σταμπόγλης μιλά στο www.tospirto.net. Main_62453035_2468664746490741_9056351384462426112_n Αιμίλιος Χειλάκης: «Ψάχνεις τα μαλλιά και τη φωνή μου; Έλα στο θέατρο και θα σου μιλήσω για Σαίξπηρ» «Πώς τα ξωτικά παλεύουν μέσα μας για την αγάπη και την αναπαραγωγή;».
#load_content_with_ajax