Θέατρο | Πρόσωπα

Νέα Πρόσωπα: Κώστας Νικούλι 15 Ιουλίου 2019

Ο νεαρός ηθοποιός κάνει το μεγάλο βήμα και κατεβαίνει στην Επίδαυρο με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» που σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης.

Τον πρωτοείδα στο θέατρο στα πρώτα «Μαθήματα Πολέμου» που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Μέγαρο Μουσικής και μου έκανε εντύπωση η σιγουριά και το ταλέντο του. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε  στην ταινία "Ξενία" του Πάνου Κούτρα και κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.
Ο λόγος για τον Κώστα Νικούλι που τελευταία τον είδαμε στην παράσταση "Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού" της Ιόλης Ανδρεάδη, όπου και ερμήνευσε με δεξιοτεχνία αρκετούς ρόλους.
Τώρα κάνει το μεγάλο βήμα και κατεβαίνει στην Επίδαυρο με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» που σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης και θα πρωταγωνιστήσει η διεθνούς φήμης, ελληνικής καταγωγής Βρετανίδα ηθοποιός Kathryn Hunter (Κάθρυν Χάντερ).
Εμείς μιλήσαμε μαζί του για την παράσταση αυτή – όπου θα ενσαρκώσει τον Ερμή- και όχι μόνο….

Εγινες ηθοποιός γιατί…
Για να εκφράσω αυτά που αισθάνομαι, όσα πιστεύω. Να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους μια πλευρά του κόσμου, όπως τη βλέπω εγώ. 

Πιστεύεις πως στην Ελλάδα ένας νέος ταλαντούχος ηθοποιός έχει ευκαιρίες; 
Πιστεύω ότι οι ευκαιρίες δεν έρχονται από μόνες τους, προϋποθέτουν μια διαδικασία από τον εκάστοτε "νέο ταλαντούχο ηθοποιό". Αρχικά ο όρος ταλαντούχος έρχεται ως αποτέλεσμα, αλλά για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια διαδικασία. Θέλω να πω πως κάθε ευκαιρία την δημιουργούμε κατ’ ουσίαν μόνοι μας. Άρα, εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τις ευκαιρίες μας. Μέσα από προσωπική δουλειά, μελέτη, πίστη και στοχοπροσήλωση. 

Τι σε γοήτευσε στο έργο αυτό του Αισχύλου; 
Η αντίσταση σε κάθε μορφή αρχής είναι το στοιχείο εκείνο που αναδεικνύεται δραματουργικά στο έργο του Αισχύλου και με συγκινεί βαθιά. Την αντίσταση αυτή την πλήρωσε και ο ίδιος ο Αισχύλος με την εξορία του μετά από την παρουσίαση του έργου του. Πρόκειται για μια αντίσταση που δεν υπονομεύει τον άνθρωπο, αλλά αντίθετα τον εξυψώνει. Μαζί και τα ιδανικά του. 

Πώς λειτουργεί το γεγονός πως τον Προμηθέα τον ενσαρκώνει μία γυναίκα και πώς συνεργαστήκατε με την Κάθριν Χάντερ;
Οι ρόλοι-αρχέτυπα όπως αυτός του Προμηθέα δεν έχουν φύλο. Άλλωστε, η γνώση που φέρει ο Προμηθέας αλλά και η αντίσταση που εκπροσωπεί μπορούν να εκφραστούν είτε από έναν άνδρα είτε από μια γυναίκα. Όταν μάλιστα πρόκειται να ερμηνεύει τον ρόλο η Κάθριν Χάντερ, τότε μιλάμε για μια ευτυχής συγκυρία. Η συνεργασία μαζί της είναι μια διαρκής μαθητεία, κυρίως για την πειθαρχία της και την φαντασία της. 

Τι συμβολίζει για σένα ο Προμηθέας; 
Την ανιδιοτέλεια, τον αέναο αγώνα για το δίκαιο, τη γνώση, έναν βαθύ αλτρουισμό. 

Πού ακουμπά η παράσταση το σήμερα;
Στο ότι η πίστη για τον άνθρωπο δεν έχει ακόμα χαθεί. Παρά τις αντιξοότητες ή μάλλον και εξαιτίας αυτών, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον σύγχρονο άνθρωπο, να τον κατανοήσουμε, να τον υπερασπιστούμε. Να τον φέρουμε σε επαφή με τα ιδανικά του και τον βαθύτερο εαυτό του. 

Γιατί μοιράζεται ο ρόλος του Ερμή στην παράσταση; 
Η πρόθεση του συγκεκριμένου σκηνοθετικού ευρήματος είναι να φωτίσει βαθύτερες πτυχές του αγγελιαφόρου των θεών: του τρισυπόστατου, του τρισμέγιστου, του ερμαφρόδιτου και αεικίνητου Ερμή. 

Πόσο σημαντικό είναι για έναν νέο ηθοποιό να «κατεβαίνει» στην Επίδαυρο; Σε αγχώνει αυτό και πόσο δύσκολο είναι; 
Ήταν ένα από τα όνειρα μου. Απέναντι στα όνειρα μου στέκομαι με σεβασμό, χαρά, αγωνία και αδημονία. 

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
Φαντάζομαι τον εαυτό μου ως έναν στοργικό πατέρα που όμως θα εξακολουθεί να δουλεύει στο θέατρο. 

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_62453035_2468664746490741_9056351384462426112_n Αιμίλιος Χειλάκης: «Ψάχνεις τα μαλλιά και τη φωνή μου; Έλα στο θέατρο και θα σου μιλήσω για Σαίξπηρ» «Πώς τα ξωτικά παλεύουν μέσα μας για την αγάπη και την αναπαραγωγή;». Main_03f.. «Δαναΐδες»: Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο www.tospirto.net Η παράσταση αποκαλύπτει το νέο πρόσωποενός ποιητή που έχει βεβαρυνθεί στο παρελθόν με διάφορες σημασίες. Main_eleni_efthimiou_erotevmena_aloga_site_01_photo_dimitris_chondropidas «Ερωτευμένα Άλογα»: Έχουμε όλοι πρόσβαση στον έρωτα; «Μιλάμε για το δυνατό αυτό ταρακούνημα που επιδρά μέσα μας και αλλάζει τους χυμούς του σώματός μας, για την κατάσταση αυτή που συνεπαίρνει το μυαλό μας και κατ’ επέκταση για τη φαντασίωση, το όνειρο, την βαθιά κρυμμένη επιθυμία που άλλοτε εκφράζεται κι άλλοτε μένει θαμμένη να περιμένει ένα “κάποτ... Main_slider Ιφιγένεια εν Αυλίδι: Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο www.tospirto.net «Ο άνθρωπος πάλευε πάντα με τους θεούς, τη Μοίρα και την Τύχη, αναζητώντας όλο και περισσότερο χώρο αυτενέργειας. Οι επιλογές μας και οι ακόλουθες πράξεις μας ορίζονται από το πλαίσιο της εκάστοτε στιγμής». Main_maxi5886(c)maxparovsky_1__copy Συνέντευξη: Ο Σταύρος Τσακίρης κάνει την Kάθριν Χάντερ Προμηθέα «Η δική μας παράσταση μάλλον θα χαρακτηριζόταν ριζοσπαστική. Θα δούμε έναν Προμηθέα που δεν είναι ούτε γυναίκα, ούτε άντρας, ούτε Θεός, ούτε Τιτάνας. Ένα αδύναμο ανθρώπινο ον που προσπαθεί να κατανοήσει γιατί το καταδίκασαν στη μοναξιά οι Θεοί σ’ αυτόν τον τόπο της εξορίας και με την επιπλέον σκλ... Main_slider Δάφνις και Χλόη: «Βουτώντας» στην αγάπη χωρίς εγχειρίδιο Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax